Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklade från Umeå till Fjugesta

Det blåste rejält under tisdagens Sannamarken men det hindrade inte besökarna. En långväga gäst var göteborgaren Oscar Johansson som cyklat från Umeå och gick runt och pratade med folk.

Annons
Oscar Johansson, cyklist med Tourettes syndrom, är åter från cykeläventyret i Asien och Kina. Nyligen cyklade han från Umeå till Fjugesta.

Han har Tourettes syndrom. Förenklat handlar det om att nerverna klumpar ihop sig, ger signaler som inte kommer fram och och framkallar tics. Han får tvångstankar som ”grötar ihop tillvaron”. Han har provat mediciner och kognitiv beteendeterapi. Nu har Oscar Johansson, 18 år, hittat sin väg. Han cyklar och håller föredrag om sin sjukdom.

– Jag hoppade av skolan i fyran och upptäckte att genom att springa mådde jag bättre. Jag sprang Bohusleden som är 40 mil.

Cyklade till KinaEfter att ha fått en praktikplats på dagis som 16-åring fick han både rutiner och självförtroende. Han började längta efter äventyr och cyklade förra året 227 mil från Haparanda till Ystad. Sedan bestämde han sig för att cykla till Indien och fick kontakt med Emil Börner från Stockholm. De fick ett stipendium på 40 000 och en hel del sponsorer och cykelturen gick till Kina med start 12 mars 2011. De kom nyligen tillbaka och deras resa går att följa via internet.

– Nu har jag fått flera jobberbjudanden och erbjudanden om föreläsningar. Att prata om resan och Tourettes syndrom. Nästa äventyr kan bli att klättra i berg, kanske i Kina, säger Oscar.

Fotnot: Cykelresan till Kina finns att beskåda på http://www.thebigtrip.se/

Tältet över mattorget.
I Ufo Jet sitter Ida Grönlund och Albin Grönlund från Ölsboda i sällskap med Viktor Gustavsson från Svartå.
Korvätarna Lennart Wilhelmsson och Rakel Hedelund från Laxå.
Sannamarken, hundträff
Sannamarken, Jörgen Nyström, ordförande i Lekeberg Västra Rödakorskrets.

Mer läsning

Annons