Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De oroas av ljud, storlek och ljus

Motståndarna till den storskaliga industriella vindkraftsparken som planeras i Kilsbergen vill att kommunen stoppar projektet. I stället vill de ha mindre, lokalt ägda vindkraftverk och en satsning på ekoturism.

Annons
Anders Häll, Magnus Eliasson och Sven Larsson är starkt emot storskalig industriell vindkraft och menar att storleken på verken, 185 meter, kommer att förstöra intrycket av Kilsbergen.

– Vinsten stannar då kvar i bygden. Det är ett annat sätt att se det än den industriella storsatsningen, säger Sven Larsson.

Han menar att storskalig vindkraft ödelägger det som är speciellt med Kilsbergen. Tillsammans med Anders Häll och Magnus Eliasson är han starkt engagerad mot vindkraftsparken som Stena Renewable planerar.

Tränger igenom byggnaderStorleken på verken gör enligt motståndarna att ljusstörningar och lågfrekvent buller kan bli stora problem.

– Lågfrekvent ljud går långt och tränger igenom byggnader. Boverket, Energimyndigheten och Naturvårdsverket säger i sina rapporter att det måste undersökas ytterligare, påpekar Anders Häll.

I stället för en industriell vindkraftspark borde det gå att jobba med turism och få företag att etablera sig. Ekoturism kan ge mer pengar än vad vindkraftsexporten gör menar Magnus Eliasson.

Läs mer om vindkraften i NA 1/2, 2/2 och 3/2

Mer läsning

Annons