Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De repar flitigt inför sin musikalpremiär

Det är hela tiden någon som försöker sabotera och få Sveas bageri att gå i konkurs. Hur det går avslöjas på fredag. Då har Lekebergs revysällskaps ungdomsmusikal premiär.

Annons
Musikalträning. Elisabeth Brånsgård hjälper till att visa och instruera när sångnumren ska övas in. Elin Johansson, Liv Nordkvist och Chebon Fernberg hänger med.

Fjugesta. Tolv ungdomar mellan nio och femton år spelar i årets ungdomsmusikal, som Elisabeth Brånsgård i revysällskapet återigen står bakom. Det är fjärde året nu. Ett gäng är redan på plats på Sparbanksbörsen när NA kommer för att vara med på en repetition. Scenkläder provas ut under många skratt och skämt. Det märks att de har roligt.

– Det är så kul att uppträda och sjunga. Jag vill göra det hela livet ut, helst vill jag bli sångerska, säger Elin Johansson.

Årets musikal är en deckarhistoria och handlar om Sveas bageri, som en ond man ständigt försöker sabotera. Svea får hjälp av sina scoutvänner för att försöka rädda sitt bageri och en detektiv anställs.

– Nu får vi inte avslöja för mycket! invänder några av tjejerna snabbt när handlingen börjar förklaras.

Gruppen har repat i snart fyra veckor, en intensiv men rolig period.

– Det känns redan som premiär när vi övar och strålkastarna är på, säger Emma Håkansson som spelar en av scouterna. Hon var med även förra årets så hon vet hur en premiär känns.

Nervositeten börjar smyga sig på hos många, lite pirrig förväntansfullhet.

Men ungdomarna vet hur man hanterar nerverna.

– Vi går alltid runt och ger varandra lyckosparkar, säger Emma Håkansson.

– Tre djupa andetag hjälper. Och man måste vara spänd, annars glömmer man bort vad det är man ska säga och göra, säger Ella Edlund som spelar detektiven, och de andra instämmer.

Premiären är på fredag kväll den 16 augusti, och två föreställningar spelas också på lördag. För skådespelarna väntar pizza som belöning efteråt och några veckor senare träffas de för att se sin inspelade föreställning.

– Det är roligast att göra musikalen, det är så kul att stå på scen. Men det är bra att man har filmen att se framemot för det blir så tomt sen. Snart börjar skolan och allt blir som vanligt igen, säger Alice Wallenius.

Den drygt entimmeslånga föreställningen passar för hela familjen. Musiken är blandad, klassiska musikal- och Disneylåtar blandas med aktuella hitlåtar.

– 13 sånger är det, säger Elisabeth Brånsgård, engagerad i Lekebergs revysällskap sedan barnsben.

När revysällskapet ville göra något för traktens barn- och ungdomar fick Elisabeth frågan om att göra en musikal och tvekade inte.

– Jag är själv en musikalnörd och det är så kul att berätta historier på det sättet, säger hon leende.

Musiken sätts på och koreografi och sångtexter övas om och om igen. Axel upp, axel ner, höft ut, byt sida. Snart är det dags.

Replikläsning. De som inte repar sångerna på scenen, passar på att träna repliker och läsa de olika scenerna tillsammans.
Rekvisita. På ett bageri måste det förstås finnas godsaker till gästerna.

Mer läsning

Annons