Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De tänker bara på ekonomin, inte på barnen"

– Ingen säger ifrån om att barngrupperna är stora och man ser inte att det får konsekvenser längre fram när barnen blir äldre, säger föräldern Amanda Romell.

Annons
Amanda Romell med Felicia och Vincent. Hon är kritisk till hur Lekebergs kommun planerar sina nya förskoleplatser.

Amanda Romell har tackat ja till att Felicia 1,5 år och Vincent 2,5 år ska börja i förskolan på Skattkistan. Fast hon är mycket kritisk till den tillfälliga lösning som kommunen erbjuder och tycker att framförhållningen har varit dålig.

Upprörda föräldrar– Jag tycker inte att de har skött det här på ett bra sätt. De tänker bara på ekonomin, inte på barnen. Och allt verkar ha bestämts över huvudet på de inblandade föräldrarna. Jag vet flera som är upprörda, säger Amanda Romell.

Föräldrarna med barn på Skattkistan fick information via mejl under torsdagen. Några föräldramöten har inte ägt rum. Amanda Romell sökte förskoleplats för fyra månader sedan men fick inget av de tre ställen hon önskat. Den tillfälliga lösningen är inte bra eftersom barnen kommer att flyttas efter ett tag menar hon.

– Jag tycker inte att det är schyst att de ska flyttas när de är inskolade och jag tycker att det är för stora grupper och för lite personal. Den tillfälliga lösningen löser inte det fortsatta problemet om stora barngrupper, säger hon.

Mindre grupperAmanda Romell menar att en grupp om 13 till 15 barn i äldre förskoleålder är att föredra, medan de yngre barnen har behov av att ingå i mindre grupper med en personaltäthet på en personal per fyra barn.

På Skattkistan som har blandad ålder, 1 till 5 år, finns inga rekommendationer för hur stora barngrupperna bör vara.

– Det är inte alls bra.

Amanda Romell hänvisar till läroplan för förskolan och till allmänna råd från Skolverket som hon läst.

– Här finns mycket studier om barn och deras utveckling. Om kommunen och personalen visste om det och jobbade utifrån denna kunskap skulle det vara en helt annan kvalité i förskolan. Om kvalitén är bra på förskolan blir kostnaderna lägre i skolan. Högre kostnader de första åren betalar sig när problemen i skolan blir mindre.

Vad tycker föräldrar?Amanda Romell efterlyser nu vad både personal och andra föräldrar egentligen tycker. Hon vill att någon måste stå upp för barnen och ifrågasätta.

Rektor Lena Canneryd förklarar att i Lekeberg räknas antalet närvarotimmar, inte maximalt antal barn, och nu är det fullt på alla förskoleavdelningar. Alternativet att ”trycka in” barnen i redan fulla grupper på flera olika förskolor hade varit sämre enligt Lena Canneryd.

Hon berättar att personalen på Skattkistan inte direkt ”gjorde vågen” när de fick veta att ännu en avdelning skulle öppna hos dem.

– Men de ser möjligheter och utmaningar i stället för svårigheter, säger Lena Canneryd.

Läs mer i lördagens NA

Ny förskoleavdelning i Fjugesta

- Målet är att om möjligt erbjuda platser nära där familjerna bor.

- Kommunen vill se lösningar med så låga lokalkostnader som möjligt för att få pengar till verksamheten.

- Skattkistans lokaler blir en tillfällig lösning.

- Starten blir den 10 januari  och 15 barn beräknas vara på plats under senare delen av våren.

- En permanent lösning eftersträvas. Det finns behov av minst en avdelning till i Fjugesta.

KÄLLA: Ewa Lindberg, chef Kultur- och bildningsförvaltningen

Mer läsning

Annons