Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edlund lämnar tungt uppdrag

Kjell Edlund (S) lämnar kommunstyrelsen med omedelbar verkan men stannar kvar i partiet och i kommunfullmäktige.
– Det känns bäst så här. Jag är vald av Lekebergsborna och fick flest personröster i partiet.

Annons
Kjell Edlund (S) lämnar kommunstyrelsen med omedelbar verkan.

Han tänker fortsätta verka för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige men avsäger sig uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen där partiet har fem platser. Han avsäger sig även uppdraget som vice ordförandeskapet i folkhälsoutskottet men blir kvar som kommunstyrelsens representant i Vinna-projektet, ett samarbete med Örebro kommun.

– Jag har funderat fram och tillbaka. Under julhelgen ville jag lägga av med politiken helt och hållet. Men sedan har flera i partiet velat att jag skall fortsätta.

Kjell Edlund var oppositionsråd de två sista åren under förra mandatperioden då han efterträdde Lennart M Pettersson. Tanken var att han efter valet 2010 skulle bli kommunstyrelsens ordförande i ett samarbete med C, V och FP. Men samarbetet sprack innan det påbörjades. Socialdemokraterna hade tappat röster i valet och backade med två mandat i kommunfullmäktige. Allianspartierna C, M, KD och FP, kom snabbt överens om att bilda ett minoritetsstyre med 17 mandat i kommunfullmäktige. Kjell Edlunds roll ifrågasattes.

– Det var många turer i det här och jag blev först enhälligt nominerad som KS-ordförande av arbetarekommunen. Men efter att samarbetet spruckit blev det först väldigt tyst och sedan fick jag höra att nomineringarna skulle göras om för att det var andra förutsättningar. Det var valberedningens förslag antar jag, säger Kjell Edlund.

Vid ett medlemsmöte röstades sedan partiets ordförande Kristine Andersson fram som nytt oppositionsråd i stället för Kjell Edlund.

– Man ville förändra, föryngra och bedriva mer oppositionspolitik vilket man tydligen inte tyckte att jag gjorde. Jag nominerades dock som ledamot i kommunstyrelsen, vice ordförande i folkhälsorådet och några andra mindre uppdrag.

Vad tänker du om det som hänt?– Det är svårt att ladda om med ny energi och jag känner att jag inte har så mycket gehör från styrelsen i partiet just nu. Då är det bättre att avstå.

Vad skall du göra nu när du får mer ledig tid?– Ägna mig mer åt Lekebergs revysällskap. Det är mycket jobb med att utveckla lokalerna på Sparbanksbörsen. .

Mer läsning

Annons