Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna tog hand om vatten och varandra

Det plaskade och stänkte en hel del i onsdags när barnen på Tulpanens skola i Lekeberg hade en hel dag som handlade om vatten.

Annons
Flyter legobiten? Barnen i klas 2A Asken testade om olika grejer flöt i söt- och saltvatten.

Fjugesta. Tulpanens skola är en så kallad Grön flagg-skola. Grön flagg är ett certifikat som utfärdas av organisationen Håll Sverige rent, och innebär att skolan jobbar med hållbar utveckling. Årets tema för alla Grön flagg-skolor är vatten, och därför ordnade skolan en temadag där alla elever var delaktiga. Alla klasser gick runt på stationer dsom handlade om vatten på olika sätt. I ett klassrum skrevs vattendikter, i ett annat målades vattenbilder. Utanför skolan hände också en massa saker. Bland annat fick alla elever på hela skolan bära en liter vatten till ett badkar.

– Det är för att se hur mycket vatten som egentligen ryms i badkaret, berättade Natalie Soting, som var en av dem som bar vatten till karet.

Det får plats ganska mycket vatten i ett badkar, vilket visade sig när alla hade burit. Det blev en tankeställare till alla som använder badkar - hur mycket vatten som går åt.

Dagen handlade också om samarbete. På skolgården ordnades vattenstafett, där alla barn med gemensamma krafter skulle fylla en hink med vatten en bit bort, med hjälp av en mugg.

– Det här är ingen tävling, det handlar om samarbete, för det är väldigt lätt att tappa vattnet om man går för fort till hinken, berättade en lärare.

Vid en station var uppdraget att ta reda på om olika saker flöt eller sjönk, i salt- respektive sötvatten. Eleverna tog bland annat reda på att lego flyter medans skolsaxar sjunker, fast de också är av plast.

Som en fin avrundning på temadagen började det regna.

Vattenstafett. Ekens förskoleklass B samarbetade i vattenstafetten. Det gällde att spilla så lite som möjligt på väg fram till hinkarna.
Hur mycket ryms i ett badkar? Natalie Soting var en av alla elever på skolan som bar vatten till badkaret som stod ute på skolgården. Hur mycket ryms i ett badkar? Natalie Soting var en av alla elever på skolan som bar vatten till badkaret som stod ute på skolgården.$RETURN$$RETURN$

Mer läsning

Annons