Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Fyrklöver styr Lekeberg

Två borgerliga och två socialistiska partier har nu bildat en ”fyrklöver” som skall styra Lekebergs kommun de närmaste fyra åren: (S), (C), (V) och (FP). De har en gemensam valplattform för kommunens bästa.

Annons
Ny majoritet i Lekberg, Fyrklöver, med Kjell Edlund(S), Margareta Carlsson(V), Ann Charlotte Kämpe Larsson(FP) och Henrik Hult(C).

Det fortsatta samarbetet inom allianspartierna sprack delvis enligt ”fyrklövern” på att både (KD) och (M) varit mer intresserade av att driva kommunal verksamhet i privat regi.

– De förespråkar mer privatisering, ”valfrihet” för individen, säger Kjell Edlund(S).

Skolan, förskolan, miljön, folkhälsofrågor, vägar och matfrågan för äldre och barn är saker som måste fungera i en kommun och här är de fyra partierna överens.

– Valprogrammet för Centern och Socialdemokraterna sammanfaller till 95 procent och vi har jobbat ihop förut, säger Henrik Hult (C).

Fast åren 1998 till 2000 gick det inte så bra. På grund av personmotsättningar sprack samarbetet mellan (S) och (C) efter halva mandatperioden. Efter det bildade samtliga partier i kommunfullmäktige utom Centern majoritet. Men partierna har lärt sig mycket sedan dess. Bland annat vikten av gemensamma möten och träffar. Fast mycket handlar också om personkemi.

– Vi har kommit fram till att vi skall ha samarbete i en stabil majoritet, dra åt samma håll och jobba framåt för Lekeberg, säger Kjell Edlund (S).

Nu blir han kommunstyrelsens ordförande, Henrik Hult blir vice ordförande. De tunga ordförandeposterna kultur- och bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden går till Peter Sahlqvist (C) respektive Charlotta Englund (C).

Både Folkpartiet och Vänsterpartiet får ersättarplatser i kommunstyrelsen och i facknämnder. Därmed kan de också påverka.

– Det är inte lätt att vara med annars, säger Ann-Charlotte Kämpe Larsson (FP).

– Vi har tidigare haft några platser tack vare valteknisk samverkan, säger Margareta Carlsson (V).

Frågan det varit stor oenighet kring är vårdnadsbidraget. Henrik Hult har sagt att det har kommit för att fortsätta att finnas. Ann-Charlotte Kämpe Larsson har sagt att det bör vara kvar. Men både (S) och (V) har gett vallöfte om att det skall avskaffas om de får majoritet.

– Jag hoppas vi skall komma överens, säger Margareta Carlsson.

– Vi skall sätta oss ner och diskutera, säger Henrik Hult.

Alla fyra partier är överens om att de som hittills fått vårdnadsbidrag beviljat skall kunna fortsätta att ha det.

Mer läsning

Annons