Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uppfinning som ger vila

NA-tv: Det började med en infektion och slutade med tillverkning av sittband för gångstavar. Arne Rudström har monterat de första exemplaren hemma i sitt kök.

Annons
Monteringen sker hemma i köket i Fjugesta.

För ett år år sedan drabbades Arne av en infektion i urinblåsan. Efter flera omgångar av antibiotika tyckte han att konditionen var i botten. Han kände sig ostadig på benen och ville ha en käpp med sittmöjligheter på promenaderna.

– Jag tänkte först göra en men så köpte jag en färdig ”sittkäpp”. Fast den var så taskigt gjord så jag ville inte använda den, säger Arne Rudström.

I december åkte han till Turkiet med sina släktingar och som den klurige 88-åring Arne är, så tog han med ett enkelt sittband som kunde fästas mellan gångstavarna. Det blev långa promenader på guidade turer och därför behövdes sittpauserna.

– Men när guiden talade så gled jag ner åt ena sidan. Jag hade inte dragit åt teleskopstavarna ordentligt, säger Arne och flinar.

Hemma i Fjugesta följde en tid med mycket funderingar och utprovningar av detaljer och material. Först en Plywoodsits, sedan en markisväv inbäddad i skumgummi innan valet föll på en kraftig plastväv som ett företag i Kumla tillverkar. Det svåraste momentet har varit att fästa sittbandet ordentligt vid stavarna. En rörstump i koppar har fått tjäna som ”provrör” för olika modeller av klamrar. En karbinhake ska sedan sitta fast i klammern. – Den här skruven måste kunna hålla fast både klammern och karbinhaken, det är millimeterprecision, förklarar Arne.

I karbinhaken hänger sedan en triangel av rostfritt stål som sittbandet är fastsatt i. Arne har gjort mycket noggranna uträkningar när det gäller vikt och belastning. Han räknar med en belastning på varje gångstav och fot på cirka 20-25 kilo.

Åtskilliga timmar har ägnats åt kontakter med företag som antingen sålt produkter eller tjänster för att Arne skulle få fram sin produkt. Ambitionen är också att ge lokala företag jobb i framtiden när efterfrågan kommer för nu ska ”PromenaTouR” lanseras på riktigt. I maj var Arne med i Örebro Science Park och deras forsknings och innovationslägenhet, Ängen.

– Jag satt där i entrén och fick många positiva omdömen.

I dag är Arne på samma ställe och under lördagen deltar han på mässan Seniorfestivalen på Conventum i Örebro där också produkten finns att beställa. Försäljningen kommer sedan att ske via nätet.

Arne är övertygad om att hans produkt är behövd och menar att det finns stavgångare över hela jordklotet.

– Skulle jag bara få en promille av alla, och tänk om en firma i Kina ville köpa det här! Jag orkar ändå bara hålla på i 20 år till, säger han med ett stort skratt.

Mer läsning