Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande på väg till Fjugesta

Nästa år kan ett boende för ensamkommande barn öppna på Tegelgatan.

Annons
Köparen av huset på Tegelgatan 12 i Fjugesta planerar att öppna ett HVB-hem för ensamkommande barn. Ateljé Christina som funnits här i 26 år stänger vid årskiftet.

Lekebergs kommun tecknade förra året avtal med Migrationsverket om mottagande av nyanlända med permanent uppehållstillstånd och ensamkommande barn. Före december i år har inga nyanlända kommit och de ensamkommande barnen placerar Lekebergs kommun på ett privat Hem för vård eller boende, HVB- hem, som heter Sandlyckan i Laxå kommun. För närvarande bor 13 ungdomar där.

Men nu ser det ut som ett mottagande kan ske på hemmaplan. Den nye fastighetsägaren på Tegelgatan 12 vill inte gå ut med sitt namn än men är förhoppningsfull om att komma i gång med verksamheten under våren 2015. Han har burit på idén länge och tänker starta eget företag.

– Men jag har inte registrerat något företag än och det är många grejor som ska vara klara innan jag kan starta. Bland annat är det tillstånd från Boverket och Inspektionen för vård- och omsorg. Brandskyddet måste också vara klart och ett bygglov för att bygga om huset, säger fastighetsägaren.

Han berättar också att han gått runt och pratat med de närmaste grannarna och tycker sig ha fått bra respons för sin idé. Huset som i dag har en lägenhet på ovanvåningen, en affärslokal i bottenplan och en källarvåning är köpt tillsammans med en blivande kompanjon och de har båda jobbat på ett HVB-hem i en annan kommun.

Ännu har han inte räknat på vilka kostnaderna blir för ombyggnaden eller hur många platser för ensamkommande barn det ska bli.

– Lekeberg är en bland de sista kommunerna i landet som inte har ett HVB-hem. Jag känner mig engagerad och har en tro på att göra något bra i Lekeberg. Jag tänker på ungdomarnas bästa, säger fastighetsägaren.

Initiativet välkomnas av Lekebergs kommun som länge försökt att hitta ett lämpligt boende för ensamkommande barn i den egna kommunen.

– Vi ser väldigt positivt på det här om vi kan få i gång ett boende i Fjugesta för att få en närhet till skolan och centrum. Så placeringen är jättebra. Men vi kan inte göra några utfästelser, säger Tony Malmberg som är flyktingsamordnare i Lekebergs kommun.

Med det menar han att en upphandling i vanlig ordning måste ske och där är inte processen än.

Tony Malmberg menar att om han själv skulle driva ett HVB-hem på Tegelgatan så skulle det inte vara mer än åtta platser.

– Och Inspektionen för vård- och omsorg har krav på vilka ytor som ska finnas och att det finns personal tillgänglig dygnet runt, säger han.

Han berättar också att kommunen vill bidra till att flyktingar integreras i Sverige.

– Vi är en kommun som vill ha mångfald. Det är ett av de kommunala målen, säger Tony Malmberg.

Läs också mer i tisdagens NA om vad som händer med Ateljé Christina som varit 26 år i huset.

Flyktingmottagande i Lekeberg

Lekebergs kommun har en överenskommelse med Migrationsverket om 12 platser för ensamkommande barn. Minst hälften ska vara platser för asylsökande.

Kommunen har också ett avtal om att ta emot 10 nyanlända per år. Cirka hälften ska tas emot på anvisning. Det kan vara kvotflyktingar från Migrationsverket eller så är det människor med permanent uppehållstillstånd från förläggningar som Arbetsförmedlingen placerar.

Under 2014 har man tagit emot anvisningar på nio kvotflyktingar via Migrationsverket. Den tionde är ett ensamkommande barn som har fått permanent uppehållstillstånd och nu bor i familjehem.

Den första kvotflyktingen från Syrien kom förra veckan till Fjugesta.

Källa: Tony Malmberg, flyktingsamordnare i Lekebergs kommun

Mer läsning

Annons