Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra miljonkostnad för energisatsning

Energikonsulten gick i konkurs. Förseningen av energisparprojektet kostar därför kommunen 1,5 miljoner kronor.

Annons

Målet är att spara 20 procent energi i kommunens fastigheter. Innemiljön, klimatet, ska bli bättre i skolor, förskolor, äldreboenden och hyreslägenheter. Men detta har inte uppnåtts eftersom företaget som skulle leverera de tekniska installationerna, dåvarande Engy AB, gått i konkurs.

– Vi har tappat tempo i två år när det gäller energibesparingar, säger Sören Skårsjö, vd för Lekebergsbostäder AB, Lebo.

En beräkning visar att kostnaden för Lebos uteblivna besparingar blir cirka 1,5 miljoner kronor.

– Vi har betalat runt 20 miljoner kronor för utrustning. Det mesta går att använda men en del måste bytas. Vi behöver kanske komplettera med utrustning för 5 till 10 miljoner kronor, fortsätter Sören Skårsjö.

Han berättar om halvfärdiga uppkopplingar och styrningar av energin till olika fastigheter. Ventilation och värme är inte intrimmat och injusterat. Flera andra kommuner har drabbats av konkursen. Sigtuna och Falun är två exempel.

Upphandlingen för ett nytt treårigt ramavtal med en ny samarbetspartner, Schneider Electric, har nu gjort. Ett multinationellt företag med 110 000 anställda så risken för en konkurs är minimal menar Sören Skårsjö.

– Nu vet vi att det är stabila företag vi jobbar med.

Om inte upphandlingen överklagas blir det Schneider Electric som ska koppla ihop investeringarna med styr och regler, färdigställa ”bergskyla” i kommunhuset samt sköta injusteringar och utbildning av personal berättar Sören Skårsjö.

Mer läsning

Annons