Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farbror Fingal blir bok

Efter en släktträff förstod Jan Myrtorp att han måste göra en bok om sin farbror som han kallar slagruteman, rävjägare och tavelmålare. Nu efterlyser ha  fler berättelser.

Annons
Ny bok. Jan Myrtorp i Fjugesta gör en bok om sin farbror Axel Fingal Nilsson.

Själva släktträffen var förra året i det hus som farbrodern Axel Fingal Nilsson bott i vid Bäcklunda några kilometer söder om Fjugesta.

– Vi satt där i vardagsrummet och kände historiens vingslag. Så där väcktes tanken. Och min kusin Greger hade lite ”papper”, foton och tidningsartiklar, berättar Jan som tidigare gett ut flera böcker om samlarleksaker och en bok om Binninge skola 1909-1965.

Skrivjobbet satte han i gång under hösten och räknar med att kunna ge ut boken om någon månad. Men först vill han ”finkamma” traktens invånare på bilder, målningar och berättelse från de som själva träffat eller har hört berättelser om Fingal. En sådan är hur han köpte en äggkläckningsmaskin och installerade i sitt vardagsrum för att producera kycklingar till försäljning.

Fingal är kanske mest känd som omskriven försäljare av rävskinn på Hindersmässan i Örebro. Något han höll på med under 50 år. Hundratals rävar lär han ha skjutit under sin karriär som jägare.

Han var också känd som slagruteman. Vilket också var ett tacksamt ämne för tidningarna att skriva om. Varje ”torrår” fick man åka och hämta Fingal som saknade körkort och skjutsa honom och hans slagruta. Det kunde sluta i Finntorp, Svartå, Pålsboda eller Gropen. Enligt Fingals anteckningsbok fann han 568 vattenkällor mellan åren 1973-1981.

Som bygdemålare gjorde han olika motiv. En av de mest omtyckta tavlorna är ”Getajohanna” som finns i många versioner. Johanna bodde i ett torp nära Lekhyttan och lät sin get beta på grästaket.

– Det är många som har ringt mig och berättat att de har den här tavlan hemma, säger Jan.

Någon som ringt Jan berättade också om sin mormor som bodde granne med Fingal. Kvinnan kunde säga att när åskan gick så skulle de få besök av Fingal. Mycket riktigt gjorde han sig något ärende till grannen då men att han var rädd för åskan skulle han förstås aldrig erkänna.

På lördag har Jan tillsammans med Västernärkes hembygdsförenings arkiv ordnat en Fingal- utställning med foton, tavlor och träfigurer. Den kommer att finnas på plats under ett par veckor framåt. Jan hoppas att det ska komma in lite mer uppgifter till boken.

– Fingal är inte så lätt att komma in på livet. Någon dagbok skrev han inte. Men han var mager, energisk och kunde springa. Han började jaga tidigt och gick lite för sig själv, berättar Jan.

För de som är bekanta med Jan Myrtorp så blir släktskapet med Fingal ganska uppenbart.

Fingal under 1970-talet.
Trägubbar av Axel Fingal Nilsson, Fjugesta.

Axel Fingal Nilsson

Levde i Fjugestatrakten 1903-1985 och hade åtta syskon.

Var ett känt original: Slagruteman, rävjägare och tavelmålare.

Täljde även figurer i trä.

Jobbade bland annat som tegelbruksarbetare.

Är aktuell med en utställning lördag den 21 mars hos Västernärkes hembygdsförening.

Mer läsning

Annons