Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film lockar mc- folk att resa

Det var fullsatt i mc-verkstaden i Ribboda mellan Fjugesta och Mullhyttan under lördagen. Jorka och Jan-Åke visade film om Isle of Man på en första reseträff.

Annons
Reseträff. Jan- Åke Siljeström och Jorka Blomberg hälsade ett 30-tal nyfikna välkomna till filmvisning om Isle of Man.

De har varit där åtskilliga gånger och vill gärna att andra ska upptäcka den spännande ön. Ett 30-tal personer, varav flera varit på Isle of Man tidigare, kom för att titta på film. Men också för att få en pratstund och köpa en reselott med högsta vinsten hotell och guidning i 10 dagar.

– Jag har köpt tre lotter av Jorka och vinner jag så åker jag direkt. Är man pensionär så har man inte råd att spara ihop till resan, säger Jan-Åke Siljeström.

Filmen som visas är en reklamfilm från 2004 för att locka turister. Den talar om hur social gemenskap ”lever och frodas” på ön men berättar också mycket om historien. Från järnåldern bodde Manx kelter på ön. Norske kungen Harald Hårfager erövrade den på 800-talet. Vikingaarvet finns i namn som Laxey och Colby. Sedan kom kristna hit och byggde kloster.

Det som gör Isle of Man politiskt speciellt är dess självstyre. Ön är visserligen en kronbesittning och lyder under den brittiska monarken men har egen regering och stiftar egna lagar med eget skatte- och rättssystem.

Genom kryphål i Manx-lagen har smugglare under långa tider haft en fristad på ön och ryktet talar om ett skatteparadis.

Förmånliga skatter har gjort att öns finansiella verksamhet med bankirer och finansmän ökat och blivit en stor inkomstkälla utöver turismen och alla pensionärer som valt att bosätta sig här. Manxfolket som jobbade i jordbruk och i blygruvor är numera en minoritet.

De senaste 150 åren är i högsta grad levande här i form av av ånglok, hästspårvagnar, vattenhjul och annorlunda husdjur.

Man får inte glömma Looghtan, som är namnet på de fyrhorniga fåren, eller Manxkatterna som efter många mutationer inte längre har någon svans.

– Och världens största vattenhjul är 22 meter i diameter. Det pumpar upp vatten till en före detta blygruva och ger 200 hästkrafter, kan Jorka intyga.

Världens äldsta ångjärnväg går mellan huvudstaden Douglas och söderut till Port Erin, en dryg timmes resa. Den är en turistattraktion för tusentals järnvägsentusiaster.

– De servar, reparerar och bygger upp allt här och det är en styrka att de gör det själva, fortsätter Jorka.

Det som också gjort ön känd är förstås motorcykelloppen. TT-tävlingarna som är störst och så Manx grand prix. De gör också att många öbor åker bort under tävlingsveckorna.

Vem vann reselotten?

– Jo, det var Mats Hjälmroth från Örebro.

Läs mer i söndagens NA.

Vinnare. Mats Hjälmroth från Örebro vann en hotellvistelse och guidning på Isle of Man i 10 dagar. Jorka Blomberg ordnade reselotteriet.
Berättare. Roland Stålhammar, Bosse Magnusson och Bernt Andersson lyssnar på Jorka Blomberg när han berättar om Isle of Man.
Avgasfri spårvagn. På strandpromenaden i Douglas.
Träning. Mickey Gros tränar inför TT-loppet. Här vid Parliament square i Ramsey.

Mer läsning

Annons