Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjugesta IF:s historia visas i bilder

I år är det 100 år sedan Fjugesta IF bildades. Som en del i Lekebergs kulturvecka presenteras det med en fotoutställning med bilder ur föreningens historia hos Västernärkes hembygdsförening.

Annons
Vilka är de? Det finns många bilder i utställningen, men hembygdsföreningen behöver fler namn på dem som är på bilderna.

Fjugesta. Bilderna kommer från framlidne Fjugestabon Bengt Ekelunds album.

– Vi fick albumen av hans dotter Christel, och ville gärna göra något av det, säger Sven Söderström som förestår hembygdsföreningens arkiv.

Sven har skannat och förstorat en stor mängd bilder som nu ställs ut i hembygdsföreningens lokal. På torsdag kväll är det öppet hus för alla som vill komma och titta.

De äldsta bilderna kommer från tidigt 1900-tal, innan Bergavallen byggdes. Då spelade man boll på Sannaängen, i närheten av där Sannabadet ligger i dag. Men den ytan var ju inte riktigt plan, så det behövdes ju en bättre yta.

Bilderna visar när Bergavallen började anläggas, på 1930-talet. Med hjälp av järnvägsspår forslade man bort stora stenblock.

Inge Jonsson har arbetat i föreningen i 65 år, och minns den bredd på idrotter som utövats. Ishockey som bandy, friidrott och fotboll.

– Det var lag från såväl Mullhyttan och Svartå som Hackvad på besök, minns han.

Bilderna visar stolta lag genom tiderna, styrelser och aktiviteter inom Fjugesta IF.

– Men vi känner inte till så många till namn. Om någon känner till namn på spelare och idrottare i Fif vore det roligt att höra, säger Sven Söderberg.

Föreningen tar också gärna emot fler bilder ur föreningens historia, som kommer att arkiveras.

En raritet i utställningen är en tipskupong från 1983. Bland matcherna som man kunde tippa i måltipset, uppenbarar sig en speciell, nämligen den mellan Fjugesta IF och Degerfors.

Utställningen finns på plats oktober ut, och hembygdsföreningen har öppet på torsdagskvällar.

Utställningsunderlag. Inge Jonsson och Sven Söderström tittar igenom de många bilder som finns ur Fjugesta IF:s historia.

Mer läsning

Annons