Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna kritiserar Tulpanen efter att deras son tappats bort

Lekeberg. Föräldrarna till pojken som försvann under en utflykt i skogen med Tulpanens förskola i tisdags är kritisk till skolans agerande.
- Skolan borde ha larmat mig och polisen tidigare, säger hon.

Annons

I gårdagens tidning berättade vi att pojken sagt ”nu går jag” till en kamrat innan han gick sin väg. Och att kamraten då larmat fritidspedagogerna och berättat att pojken gett sig av. Uppgifterna kom från skolans rektor Elisabeth Berg.

- Uppgifterna som NA fått stämmer inte. Min son lekte ”datten” med en kamrat. Kamraten jagade min son, så han sprang in i skogen. När han vände sig om var kamraten borta och min son visste inte var han var någonstans, säger mamman.

Gick ensamHon berättar även att pojken är sju år gammal, inte sex år som tidigare uppgivits. Sjuåringen lyckades ta sig hem på egen hand.

- Han gick ensam två kilometer på stora vägen, säger mamman.

Eftersom det regnade i tisdags blev pojkens kläder blöta under den långa promenaden. Så han tog av sig dem när han kom hem.

- Han satt i bara kalsongerna och frös på verandan när han hittades.

Mamman är mycket kritisk till att det tog så lång tid innan skolan larmade henne. Hennes son försvann vid tvåtiden på eftermiddagen. Pappan upptäckte att pojken var borta när han kom till skolan för att hämta honom klockan 15:30.

- Pappan letade själv i en halvtimme, sedan ringde han mig.

Drygt två timmar att larmaDet tog även drygt två timmar efter att pojken försvunnit innan skolan larmade polisen.

- Det är alldeles för lång tid, de borde ha till ringt mig och polisen mycket tidigare. När de letat i 20 minuter och inte hittat honom borde de ha larmat, säger mamman.

Hon berättar att pojken mår dåligt efter händelsen. Han sover dåligt och känner sig inte längre trygg på förskolan, han vill helst inte gå dit.

- De har förbannat dåliga rutiner på förskolan, sådant här får bara inte hända. Nästa barn som försvinner kanske inte kommer hem, säger mamman.

Se över rutinernaSkolan står fast vid uppgifterna om att sjuåringen sagt till en kamrat innan han gav sig av och att kamraten då direkt larmade en fritidspedagog, vilket stämmer med fritidspedagogernas tjänstemannaanteckning om händelsen. Elisabeth Berg instämmer i kritiken om att personalen larmade för sent.

- De borde ringt mig, föräldrar och polisen tidigare. Det är något vi ska diskutera och se över rutinerna för, säger hon.

Mer läsning

Annons