Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreståndare med fart

Hon har doktorerat och varit fanatiskt intresserad av arbete, så efter pensionen uppstod stor förvirring.

Annons
Berit Ydreborg, föreståndare för Kupan Röda korset i Fjugesta.

Som pensionär blev Berit föreståndare i Röda Korset Kupan i Fjugesta. Studiecirkeln om gamla Lanna startade och hon blev redaktör för Lanna-boken. Berit kan se tillbaka på ett yrkesliv med mer än 50 år inom landstinget i Örebro. Hon utstrålar kraft och vet vad hon vill.

– Det är klart de tycker jag är besvärlig som säger vad jag tycker. De vill väl ha någon som är ”mjuk och smidig”, säger hon med ett skratt.

Livet började i Örebro på söder. Pappan arbetade på Oscaria och mamman var hemmafru. Berits bror föddes 1944 och pappan köpte en sommarbostad i Lanna. I skolan visade Berit vad hon tyckte och hoppade av efter realexamen. På läroverket ville lärarna att hon skulle bli journalist. Men Berit kände annorlunda.

– Jag tyckte en del lärare var orättvisa och sattefel betyg så jag vägrade fortsätta till studenten.I stället blev hon sjukvårdsbiträde på Centrallasarettet och tog sjuksköterskeexamen 1962. Motvilligt specialutbildade hon sig till laboratoriesjuksköterska.

– Jag ville jobba som barnmorska eller vid akuten, men kvoterna var fyllda!

1963 gifte Berit sig med Raymond Ydreborg. De fick två söner. Raymond dog i cancer 1968.

Det första landstingsdrivna mentalsjukhuset startade 1963 i Mellringe. Berit fick dra i gång labbet. Sedan handplockades hon till Regionsjukhuset som klinikföreståndare. Hon var 22 år på Yrkesmedicinska kliniken varav fem år i stiftelsen Metodicum som bland annat utvecklade standardiserade frågeformulär. Detta ledde in henne i företagshälsovården och Berit blev ordförande för Sveriges företagssköterskor. Hon satt med i flera utredningar och undervisade.

– Det var det roligaste jag gjort i yrkeslivet.

1971 åkte Berit ut med husvagn i länet för att besöka småföretag i olika branscher med frågeformulär om arbetsmiljön.

– Arbetssättet redovisades för företagen men var också intressant internationellt i London, USA, Kairo, Brasilien med flera länder. Det unika var att arbeta med en skyddsingenjör.

Berit gifte om sig med en arbetskamrat 1977 och de fick en son men skildes efter två år. Berit tog sedan en masterexamen i folkhälsovetenskap och ledde arbetet med ett rökfritt landsting. 2001 blev hon doktorand vid Linköpings universitet inom området socialförsäkring. Doktorsavhandlingen kom 2005. En pilotstudie visade att de som inte fick förtidspension hade bristfälliga läkarintyg. De hade inte blivit förstådda.

– Tyvärr blev det ingen debatt när den kom. Synd att den inte använts mer för den är riktigt gedigen. Avhandlingen belyser svårigheter att beskriva symptom och fastställa arbetsförmågan.

Berit Ydreborg

Ålder: Född 1940.

Yrke: Sjuksköterska, utredare, föreståndare på Kupan Röda Korset i Fjugesta.

Familj: Tre söner med familjer, två hundar och sju dvärghöns.

Bor: Hus i Lanna.

Intressen: Hemmet, barnbarnen, Kupan Röda Korset och Hidinge-Lanna byalag.

Detta visste du inte om mig: Jag är väldigt motorintresserad och åker på STCC, rally och dragracing

Mer läsning

Annons