Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarträff för få

Kommunen bjöd in till företagarträff men bara ett tiotal av kommunens cirka 900 företagare kom.

Annons
Industritapetsering AB gör bland annat ljuddämpande tavlor i Klaessonhuset.

De som kom i måndags fick en intressant rundvandring i Klaessonhuset med Kjell Söderin från Lekebergs ekonomi AB som guide. Kjell Söderin är en av de ursprungliga 18 delägarna i Klaessonhuset. När möbeltillverkaren Kinnarps drog tillbaka verksamheten 2005 lånade företagarna 50 000 kronor var för att köpa fastigheten.

– Vi tyckte att det var sorgligt att huset stod tomt. Lekebergs ekonomi var först in men sedan kom det snabbt fler. Vi har byggt ut huset och några företag har gått i konkurs så det har varit en hård resa och vi har stått i dyn och stampat, berättar Kjell Söderin.

Kommunens näringslivschef Tomas Andersson menar att om Lekbergs kommun stått som köpare hade de inte gjort det lika bra som företagarna. Kommunen blev dock en av de första hyresgästerna att flytta in med cirka 50 anställda i hemvården i nyrenoverade lokaler.

Enighet om vindkraftLekebergs kommun informerade också om aktuella frågor. Henrik Hult sade om vindkraften att Alliansen strävar efter att nå enighet inför ett beslut i kommunfullmäktige i november.

– Jag tror att vi kan lyckas. Men jag tycker att det är unikt att oppositionen säger nej innan ärendet är berett.

Tomas Andersson berättade att 11 av kommunens 26 tomter på Skrantåsen i Hidinge/Lanna är sålda men marknaden har svalnat av kraftigt.

– Det handlar om att bankerna kräver 15 procent egen finansiering nu.

Skolan i Hidinge planerar en utbyggnad och en ny gymnastiksal är på gång liksom utredning av nya vatten och avloppsledningar i området.

Trafikfrågor berördes också. Att det ”bara” är 80 kilometer på länsväg 204 diskuterades. Det blir förmodligen även hastighetssänkningar i kommunens alla tätorter för att öka trafiksäkerheten enligt Tomas Andersson.

Bygga industrilokaler?Frågor ställdes också om framtiden.

– Vad vill ni att vi ska göra för er, undrade kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult.

Det blev upptakt till en diskussion och ”vad gör kommunen för att få hit fler företag”. Tomas Andersson konstaterade att det inte är många förfrågningar per månad.

– Senast vi försökte med ett företag slog de sig ner i Kumla, säger han.

Jörgen Johansson, vd för Bra maskiner i Mullhyttan, tycker att kommunen kan bygga industrilokaler och hyra ut.

– Det är en fråga om att våga satsa. De mindre företagen kan bli stora så det gäller att ta vara på företag som är expansiva.

Mer läsning

Annons