Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsklimatet är bäst i länet

Lekeberg har drygt 900 aktiva företagare, mest inom jord- och skogsbruk, hantverk och tillverkning.

Annons
Nytt samarbete. Kjell Söderin, Lekebergs Ekonomi AB, Christer Bengtsson, Lekebergs sparbank, Janis Lancereau, Nyföretagarcentrum och och Hans Boskär, kommundirektör i Lekeberg.

Näringslivet i Lekeberg präglas av framåtanda och samarbetsvilja.

Hur utvecklar politikerna och tjänstemännen detta?

– Vi är länets mest företagsamma kommun och har den lägsta arbetslösheten i länet, säger Hans Boskär, kommundirektör och näringslivschef.

Han förklarar att Lekeberg har en kultur där entreprenörer inte förväntar sig att det ”offentliga” ska lösa deras problem. Svenskt Näringsliv rankar Lekeberg på plats 52 i riket vilket är bäst i länet.

– Jag uppfattar att vi har ett väldigt bra klimat mellan företagarna.

Företagsfrukostar, företagslots och företagsbesök är viktiga beståndsdelar. Vi lyssnar på företagarna och ställer frågor, förklarar Boskär.

I maj startade ett arbete med att få fram ett nytt näringslivspolitiskt program och 15 företagare deltog i en workshop.

– Ska vi lyckas så är det allas förtjänst. Vi tror och vill och gör det ihop.

Kjell Söderin är företagare i Lekebergs Ekonomi AB och har länge engagerat sig i näringslivsfrågor.

Han har tidigare varit kritisk till att politikerna inte lyssnat tillräckligt på företagarna. Visst finns det saker att förbättra enligt Söderin men i stora delar är han positiv till kommunens näringslivspolitik.

– Det har skett en väldig förbättring. Kontakten mellan företagare och politiker har ökat betydligt under de senaste två åren.

Kjell Söderin tycker framför allt att attityden från politikerna till företagande har förändrats, att de har förstått vikten av att företag måste känna att de har en stöttning.

– Det handlar ju också om att få in skattekronor till kommunen. Man lyssnar mer på näringslivet nu och försöker lösa problemen.

Numera har näringslivet en pågående diskussion med ledande politiker och tjänstemän enligt Söderin.

– Frukostmötena är en viktig sak där man sitter nära varandra och kan framföra problemen direkt och här är Arbetsförmedling, kommunledning och politikerna ofta med. Det måste finnas ett sådant forum.

I år startade Örebro-Lekeberg Nyföretagarcentrum. Ett samarbete mellan företagen, kommunen och Nyföretagarcentrum. Hit kan de som funderar på att starta eget komma.

– Vi räknar med att ha ett möte i halvåret. Här tar man upp grundläggande frågor med att ha företag och man får hjälp. Vi var tio personer på mötet i våras och två nya tjänsteföretag har redan startat.

Vad skulle du göra om du var politiker?

– Vi är inne på rätt väg och nu gäller det att jobba på för att lösa alla problem som kommer. Att det kommer några stora företag hit tror jag inte. Lekeberg och Fjugesta ligger inte tillräckligt nära stora kommunikationsleder som till exempel Hallsberg. Men vi har en väldigt bra tillväxt i Lanna.

Läs mer om vad politikerna vill göra i tisdagens NA

...eller köp den digitalt enligt nedan

Mer läsning

Annons