Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolebarn fick elstötar

Förskolebarn fick elstötar när sladden från en vägglampa i ett lekrum lossnade. Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket. Men hur kunde det hända och vem bär ansvaret?

Annons
Mullvadens förskoleavdelning i Mullhyttan.

Två mindre barn klarade sig undan med blotta förskräckelsen när de i slutet av november 2010 lekte i ”kuddrummet” på förskoleavdelningen Mullvaden i Mullhyttan.

Båda barnen kom i kontakt med en strömförande sladd från en lampa som satt monterad på en vägg. Personalen som fanns strax utanför rummet hörde plötsligt hur ett av barnen skrek högt. Personalen rusade in i rummet och en pojke visade upp en hand som han bränt på den strömförande lampsladden.

BlixtradeEtt annat barn som också hade bränt sig på handen sade att det blixtrade från sladden som de dragit loss från en vägglampa.

– Personalen ringde sjukvårdsupplysningen som sade att man skulle åka in för EKG-undersökning för säkerhets skull. Föräldrarna kontaktades och de åkte i väg med barnen, förklarar rektor Gunilla Sellén Johansson.

Hon gjorde därefter en anmälan till Arbetsmiljöverket som begärde en utredning. I slutet på januari skickade rektor in utredningen där hon förklarar att förskolepersonalen för flera år sedan köpt några lampor på Ikea i Örebro som de trodde gick att använda som vägglampor.

Inte klarlagtVem som satte upp lamporna på väggarna i förskolan är inte klarlagt. Klart är att alla lampor som köps i fortsättningen nu skall kontrolleras noga så att sladdarna verkligen är fast förankrade i armaturen.

– Men personalen säger att om sladdarna inte varit färdigmonterade skulle de aldrig ha gjort det själva utan anlitat en vaktmästare. Och jag kan inte hitta någon faktura på att vi har köpt några sladdar från Ikea, säger Gunilla Sellén Johansson.

Personalen hävdar att lampornas elsladdar satt fast monterade vid köpet vilket Ikea motsätter sig så här står ord mot ord enligt rektor.

– Så det är inget vi driver vidare.

Saknade dragavlastningEfter olyckan kom Elsäkerhetsverket på besök och konstaterade att lamporna saknade dragavlastning på sladden. Därför lossnade den när barnen drog i den.

– Vi har nu kontrollerat samtliga vägglampor på förskolan och fem stycken kopplades bort. Även andra sladdar har vi provdragit och all personal på förskolan har fått instruktioner om hur en vägglampa skall vara beskaffad, förklarar Gunilla Sellén Johansson.

Informerat personalenSamtliga förskolerektorer har också sett den aktuella lampan och informerat sina personalgrupper.

Föräldrarna som varit väldigt oroliga och som velat försäkra sig om att det inte skall hända igen känner sig nu enligt rektor nöjda med det som förskolan har gjort för att förhindra en upprepning.

Arbetsmiljöverket avslutade ärendet den 3 februari.

Två små barn fick elstötar av en felmonterad lampsladd.

Mer läsning

Annons