Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om sänkt fart

Det kan bli sänkt hastighet i Fjugesta. NTF föreslår 30 kilometer i timmen på de mindre gatorna och 40 kilometer på större genomfartsgator i samhället. Förslaget på hastighetssänkningarna ska nu presenteras för ansvariga politiker för beslut.

Annons

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF har på uppdrag av Lekebergs kommun genomfört en översyn av gällande hastighetsbegränsningar i Fjugesta.

De har haft två träffar där fjugestaborna har kunnat säga sitt om trafiksituationen i samhället.

Det förslag som nu lagts fram är 30 kilometer i timmen på samtliga villagator i Fjugesta.

– Gator där det i dag är 50 kilometer som högsta tillåtna hastighet, förklarar Leif Aderot, intendent på Lekebergs kommun.

De gator som kan få 40 som högsta hastighet är exempelvis Fjugesta letstig, Vallgatan, Storgatan och Bergsgatan.

Det som också har framkommit vid mötena är problem med trafiken vid Tulpanens skola. Det är ett känt förbättringsområde, redan 2004 konstaterades brister i trafikmiljön där.

– Det finns ritningar på hur situationen vid Tulpanen kan lösas, berättar Peter Öbro på NTF i Örebro som genomfört kartläggningen.

Brist på pengar är orsaken till att inget händer där. Trafikverket och kommunen delar på kostnaden för Tulpanen-projektet.

Nu i veckan har de boende i Mullhyttan, Lanna och Hidinge chansen att säga sitt om trafiken. Lekebergs kommun och NTF bjuder in till diskussioner om projektet ”Rätt fart i stan”.

I Mullhyttan handlar mycket av trafikdiskussionen om genomfarten, väg 204. Men där styr inte kommunen.

– Det är Trafikverkets område, klargör Leif Aderot.

Men de mindre gatorna i Mullhyttan är inom kommunens ansvarsområde och där finns det alltså möjlighet att vara med och påverka högsta tillåtna hastighet.

I Lanna finns det möjlighet för de boende att påverka hastigheten på den väg som går i genom samhället. En väg där det i dag råder 50-gräns. Även på gatorna i Lanna där det nu byggs nya hus är det Lekebergs kommun som sätter fartgränserna.

Mer läsning

Annons