Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt upp hos Dormens hembygdsförening

När det är öppen hembygdsgård i Baggetorp kan man passa på att se gårdens byggnader eller fika. Det är också ett tillfälle för renovering och arbete.

Annons
Förbereder. Taket ska bytas på den gamla bergsmansgården i Baggetorp. Därför blev lördagens uppgift för arbetsgruppen att bygga ställning. Anders Hjerpe, som växt upp i området och beskrivs som kunnig på det mesta i hembygden, samordnar.Foto: Veronica Svensson

Det är lördag förmiddag och redan stekande hett. Hos Dormens hembygdsförening i Baggetorp utanför Mullhyttan är det dock redan full aktivitet. Taket på den gamla bergsmansgården ska bytas och det ska byggas ställning. En grupp på runt tio föreningsmedlemmar har samlats, dels för att hjälpa till med arbetet men också för att ta emot besökare som kommer till hembygdsgården.

– Vi har fika att erbjuda i kaffestugan och visar runt på gården för den som vill, säger Berit Mähl Nyström i hembygdsföreningen.

Det är både sommarboende och folk från trakten som hjälper till, men ordförande Roland Mähl uppmanar fler att engagera sig.

– Det behövs, menar han.

Einar Balkeståhl är en av de sommarboende som passar på att hjälpa till.

– Det är roligt för man känner alla här nu.

Gården fungerar som bygdemuseum. Man kan bland annat se gamla kläder, tjusiga kappor och söta barnkläder, eller gamla prylar.

Redan lördagen den 9 augusti är nästa gång det blir öppen trädgård. Det arrangeras också olika evenemang, såsom skörde- och hantverksmarknad i september.

Visar. Berit Mähl Nyström visar runt inne i bergsmansgården och försöker utläsa vilket år kaminen är i från.

Mer läsning

Annons