Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt hantverk visades på Mullhyttemarken

Nu är det ett år till nästa Mullhyttemarken, då det lilla samhället fylls först av marknadsknallar, och sedan av tillverkare av gamla och nya tiders hantverk. I alla fall om marknadskommittén väljer att köra på samma koncept som i år.

Annons
Jerker Hansson gräddar

Årets marknad som gick av stapeln under den gångna helgen lockade som vanligt mängder med besökare. Det har ju också blivit lite av en hemvändarhelg för Mullhytteborna.

Under lördagen kom alla möjliga olika knallar med sina varor. Under söndagen, då NA är på plats, är det i stället det genuina hantverket som står i centrum.

Mullhyttemarken arrangeras av bygdeföreningen och idrottsföreningen, och alla inkomster som de får delas mellan dessa båda. Det medför att de kan ha andra aktiviteter hela året.

– Vi är nästan 200 som jobbar, fortfarande finns det ideella krafter och många ställer upp under marken, säger Berit Palmér i marknadskommittén.

En som ställer upp och jobbar ideellt är 11-årige John Häll. Han är med för fjärde året, och tycker att det är så roligt att han förra året fixade barnvakt åt sig själv när resten av familjen skulle bort på semester just under marknadsdagarna.

– Det är roligt att hjälpa till. Jag får göra allt möjligt, som att fixa godis och köra vagnen med saker, säger han.

För det får han inget annat än matkuponger, men är så nöjd över att kunna få sig en och annan hamburgare till livs.

Mona och Jerker Hansson besöker Mullhyttemarken för att visa hur man gräddade ”godrån” förr i tiden. Det är första gången de är ute och visar upp sin tillverkning med det gamla järnet, så det är lite svårt att veta hur länge man ska hålla det i glöden för att rånen ska bli perfekta.

– Det här var populärt hos adeln på 1600-talet. De hade det ju lite bättre ställt så hade råd, berättar Jerker, som ärvt det gamla järnet och receptet och därför blivit nyfiken på tillverkningsprocessen.

Kurt-Erik Wessling är ute och visar sitt hantverk, träsvarvning på gammalt vis med fotdriven svarv. Han gör alla möjliga saker, som skålar, handtag till osthyvlar och hattar, men just när NA kommer förbi visar han hur man gör en fingersnurra.

– Just den här modellen hittade jag på Youtube, det finns mycket där, säger Kurt-Erik Wessling.

Det är roligt att hålla på med gamla hantverk, eftersom det inte är så många som vet hur man gör i dag, tycker han.

Kurt-Erik Wessling visar ett gammalt hantverk, hur man svarvar en fingersnurra.
Greta och Axel Engblom har fått en riktigt bra fångst vid fisket i hyttdammen, tre rejäla regnbågar. Att fiska just där är riktigt spännande, tycker de, eftersom man ser fiskarna i det klara vattnet.

Mer läsning

Annons