Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Glada höns ger godare glass"

Ju gladare höna desto godare glass. Åtminstone om man får tro Karolina Schneider som tillsammans med maken Claes står bakom den närproducerade glassuccén ”Lyckliga hönan”.– Det är äggen som gör skillnaden, avslöjar hon.

Annons

Grädde, mjölk, socker, ägg och en skvätt honung. Svårare än så behöver det inte vara för att få till en riktigt god glass.

– Äggen kommer från våra Krav-höns och honungen kommer från grannen. Inga konstiga tillsatser så långt ögat kan nå, säger Karolina som ensam står för produktionen hemma på Berga gård utanför Fjugesta. Ett tufft jobb med mycket manuellt arbete. Men än så länge verkar paret vara nöjda med läget.

– Jag vill gärna göra allt själv så att jag kan ha koll på hela processen. Då vet man vad man får. Sedan tvingar jag mina närmaste att vara provsmakare vilket de inte brukar ha någonting emot, säger Karolina.

”Lyckliga hönan” hade smakpremiär på valborgsmässoafton förra året. Ryktet om den okonstlade glassen spred sig snabbt utanför kommungränserna, men någon traditionell marknadsföring är det knappast tal om.

– Vi gör ingen reklam. De som tjatar tillräckligt mycket säljer vi till, säger Karolina och ler.

Rena utryckningen

Paret har med tiden lärt sig att anpassa produktionen efter både väder och efterfrågan. Att glassen under sommarens varmare dagar säljer som smör i solsken är ingen överdrift.

– När meteorologerna utlovar högtryck så lagrar vi upp med så mycket glass vi bara kan. Vi har ingen kylbil så det gäller att leverera snabbt. Det är rena glassutryckningen, säger hon och skrattar.

Favoritsmakerna då? På konditori Bondkakan i Fjugesta är det klassikern hasselnöt som går hem hos kunderna medan Karolina har en något mer oortodox favorit.

– Jag tycker att basilikaglassen är hemskt god. Med det där kan snabbt ändra sig. När det gäller smakerna är det bara fantasin som sätter gränser.

Mer läsning

Annons