Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guidade turer i vägkyrka

Fram till den första augusti är kyrkan i Kvistbro vägkyrka, öppen alla dagar med guide på plats måndagar och fredagar 16-18 samt lördag-söndag 10-16.

Annons
Ghlenn W Lindquisth håller andakt. Han avslutar med att läsa fader vår på två språk och sätter sig stund vid pianot.

Kyrkan i Kvistbro ligger precis intill väg nummer 204, mellan Fjugesta och Mullhyttan. Det är inte särskilt förvånande att Knista församling under fem somrar har valt att hålla vägkyrka just här.

Kommer det mycket folk?

– Det varierar, svarar Ghlenn W Lindquisth, som finns på plats under måndags- och fredagseftermiddagar för att guida kyrkobesökare och hålla andakt.

– Ibland kommer det en, ibland 55. Sista dagen förra sommaren stannade det tre husbilar utanför och ut vällde jag vet inte hur många familjer. De var från Frankrike. Min franska är sådär, så jag fick peka.

Under helgen som gick väntade sig Ghlenn en ökad tillströmning av besökare, på grund av Mullhytte-Marken.

– Då har folk förköpt sig och fått skuldkänslor, skojar han.

TrivsGhlenn verkar trivas ypperligt i sin roll som guide. Han redogör engagerat för kyrkans historia, från och med förberedelserna för bygget som stod klart 1662, fram till i dag. Under tiden pekar han ut symboler, takkronor, fönster och kyrkans originalmålningar, tänkta att ge en illusion av draperier längs väggarna och vid altartavlan. Han berättar också om framtidsplanerna för vägkyrkan. Man pratar om att översätta information till franska, tyska och engelska, utarbeta rundturer och ordna med ljudguidning så att besökarna ska kunna undersöka kyrkan på egen hand och få information via hörlurar.

AndaktKlockan 17 håller Ghlenn en andaktsstund. Det äldre par som har tagit för sig av kaffe och de kakor som kyrkan bjuder på böjer sina huvuden medan han läser ”Fader vår” på både svenska och engelska.

Mer läsning

Annons