Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guidning med medeltida tema

Trött på att ligga sommarsvettig bland lättklädda semesterfirare och slöa? Då kan det vara dags för en fläkt av medeltid och nunneliv.

Annons

Varje onsdag klockan 18 under hela sommaren anordnas guidade turer vid Riseberga klosterruin. Sex stycken historieintresserade Lekebergsbor turas om att hålla i visningarna. Vissa är klädda som nunnor, andra inte.

– Jag klär mig alltid i nunnedräkt sådana gånger. Det ger något extra till besökarna. Fast jag är noga med att betona att jag inte är nunna, säger guiden Wivianne Högman.

För 20 kronor får den nyfikne under en timme höra om livet under medeltiden, om cisterciensorden och nunnornas tillvaro.

Sedan 2003Riseberggaguidningarna har funnits i nuvarande form sedan år 2003 då fem av dagens guider gick i utbildning hos och tog över efter Sigurd Paulsson, ”mr Riseberga himself”, som Wivianne Högman kallar honom. År 2003 firade man som bäst att 700 år gått sedan den heliga Birgittas födelse och då Birgittas döttrar levt i just Riseberga kloster ökade antalet besökare.

Final i septemberÅrets visningar pågår fram till och med den 17 augusti. Den 7 september, när mörkret sänker sig, är det dags för säsongsfinal: fackelguidning.

Mer läsning

Annons