Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackvads kyrka fyller 100

Hackvads kyrka fyller 100 år och detta firas med en studiecirkel och en stor jubileumshögtid i höst. – Jubileet är ett tillfälle att uppmärksamma en välbevarad kyrka, säger Maria Sundström.

Annons
Några som planerar firandet av Hackvads kyrka som fyller 100 år: Maria Sundström, Kjell Bergdahl, Gerd Larsson, Monica Lindgren och Eva Wetter.

De äldsta delarna av kyrkan som ligger i Edsbergs församling är från 1100- och 1200-talen men en stor brand härjade 1902 så bara tornet och en del av murarna stod kvar. En ny kyrka byggdes först mellan 1909 och 1910 och den invigdes i september 1910.

– Den ritades av stadsarkitekten i Örebro, Magnus Dahlander. Den är ritad i jugendstil och var modern då, förklarar Maria Sundström.

”Kom i gång-stöd”

En särskild grupp med tio personer från sockenrådet har bildats och planerar 100-årsjubileet. Gruppen har fått beviljat 30 000 kronor i ”kom i gång-stöd” från Leader Mellansjölandet för att kunna marknadsföra jubileet och för att genomföra en studiecirkel om kyrkans historia.

– Redan är tio personer förhandsanmälda men det blir nog några till, säger projektledare och cirkel-ledare Maria Sundström.

Kyrkan renoverades under 1990-talet och fick då tillbaka färg och utseende från 1910.

Söndag den 31 januari hålls ett möte i Hackvads församlingshem med information om vad som skall hända. Då kommer även en jubiléumslogotype att presenteras.

– Men redan nu kan folk höra av sig om de har gamla foton från bygget av kyrkan eller tidstypiska föremål. Tanken är att det skall bli en utställning i kyrkan, berättar Maria Sundström.

Öppet i juli

Den stora jubileumshögtiden hålls söndag den 26 september med högmässa och kyrkolunch. Dessutom skall kyrkan hållas öppen för besök under ett par dagar i juli.

Mer läsning

Annons