Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsovård i fokus på frukost

Slösa inte pengar på hälsokontroller. Det var tipset till företagarna när företrädare för Capio vårdcentral besökte frukosten med Nätverket i Lekeberg under onsdagen.

Annons
Information. Åke Kihlberg och Ulrika Carlén Barrette från Capio Vårdcentral informerar företagare i Lekeberg.

Verksamhetschef Åke Kihlberg på Capio vårdcentral i Lekeberg menar att hälsokontroller inte ger någon effekt. Ett förebyggande hälsoarbete är bättre investerade pengar.

– Hälsokontroller har ingen effekt på varken sjuklighet eller dödlighet. Satsa i stället på saker som tobaksprevention, höj- och sänkbara skrivbord och den psykosociala arbetsmiljön.

Flera företagare uttryckte önskemål om att kunna köpa tjänster inom företagshälsovård från vårdcentralen i Lekeberg. De är inte nöjda med de tjänster som andra utförare erbjuder.

– Vi växer också och har enorma svårigheter att rekrytera läkare så vi får kämpa med att klara vårt vanlig uppdag. Men vi tar det med oss, svarade Åke Kihlberg.

Frågan om sjukskrivningar dök också upp. Hur viktigt det är med en fungerande rehabilitering när det har gått en tid av sjukskrivningen.

– Det är viktigt att ha kvar en fot på arbetsplatsen och att komma tillbaka så fort som möjligt. Många utvecklar en rädsla att komma tillbaka. Så säg inte ”stanna kvar hemma tills du är helt frisk”, manade Kihlberg.

Företagaren Jörgen Johansson betonade också vikten av att inte skicka tillbaka de som varit långtidssjukskrivna direkt i heltidsarbete.

– Och jag skulle önska att vi tidigare kunde samarbeta mer med vårdcentralen om rehabiliteringen.

Mer läsning

Annons