Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir vikingar slagna hjältar

Lekeberg har för tredje året i rad fått pengar för att driva ett Skapande skola projekt. Nu ger sig årskurs fyra i kast med vikingatiden.

Annons
Golvade. Jättarna spelas av Ella Zoffman och Wilhelm Antonsson. De har golvats av Tjalve och Oden.

Vikingasagor är både spännande och dramatiska. Detta tar musiklärare Anders Edlund och teaterpedagog Saga Hedberg fasta på när de jobbar med barnen.

– Vi har tidigare jobbat med bara drama- och teaterövningar men nu jobbar vi fram vikingapjäser så det blir små föreställningar. De får välja roller själva, säger Anders Edlund.

VikingadagHan berättar också att det handlar om att jobba med skolämnen på olika sätt och använda olika sinnen. Under våren 2012 hade årskurs sex filmskapande och gjorde animerad film tillsammans med en filmpedagog.Under många år har Lekebergsskolan årskurs 3-6 samarbetat med Västernärkes hembygdsförening och medeltidsföreningen Stupan om att arrangera en Vikingadag på Högans hembygdsgård. I år infaller dagen lördag den 27 april och börjar med en vikingaparad i vikingakläder från skolan till Högan. Sedan blir det uppträdande på hembygdsgårdens scen vid två tillfällen. Det finns också utställningar med runstenar, vikingaskepp och en hel vikingaby som barnen har gjort.

– Alla är med på ett eller annat sätt. Några spelar, andra serverar eller är med i gästabudet. Vikingadagen minns många efteråt som en väldigt positiv dag, berättar Anders Edlund.

Alla är medKlass 4 A på Lekebergsskolan dramatiserar ”Oden rider i kapp” i musiksalen. Alla i klassen är med som skådespelare, berättare eller körsångare.Berättelsen är kort men spännande: Oden rider på sin häst Sleipner och utmanar jätten Hrunger på hästen Guldfaxe.

– Det är bra att spela Oden. Han är visast och han är känd, tycker Richard Leü.

Wilhelm Antonsson som spelar Tor tycker att det bara är kul.

– De är engagerade som sjutton. En i klassen kom till exempel med en ritning på en dräkt som han skulle spela i, förklarar Anders Edlund.

Olika sagorTeaterpedagog Saga Hedberg manar på barnen att öva på manus hemma och stryka under sina repliker.

– Det finns två delar i detta. Att lära in texten så att det blir en föreställning och att prova på teater, möta en konstform. I skolans uppdrag finns ju att möta olika uttrycksformer.

Hon förklarar att det handlar om att fånga upp eleverna, ta till vara deras idéer och få dem att utmana sig själva.

– Barnen är väldigt nyfikna, kreativa och har idéer, säger Saga Hedberg.

Klass 4C dramatiserar sagan om darrande Hött och klass 4B har valt resan till Utgårda Loke. Klass 4 i Mullhyttan har kanske den mest dramatiska sagan, Fenrisulven, där Loke får sätta sin arm i pant. Hidinge skola valde ”Stölden av Mjölner” som är Tors hammare.

Läs mer i torsdagens NA

Skadad. Asaguden Tor (Wilhelm Antonsson) har fått en stenflisa i pannan som Grova (Elin Johansson) tar bort.

Mer läsning

Annons