Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här försvinner konflikter

Lekeberg– Konsten är att skapa ensituation så att konfliktenförsvinner, säger Pontus Pedersén. Varje tisdag tränar han ett gäng ungdomar i Ki-Aikidoi det gamla missionshuset i Gropen utanför Fjugesta.

Annons
Samuel Myrberg, Leon Fransson, Pontus Pedersén, Susanne Pedersén, Sara Agelsjö och Casper Bräutigam i Gropens IF Aikidosektion tränar Ki-Aikido.

De är klädda i vitt och svart. Skjortan påminner om en judoskjorta men har kortare ärmar.

– Det är för att inte ”Bokken”, träsvärdet, ska fastna, säger Pontus Pedersén.

Han har vida, svarta byxor, ”Hakama”, och ett svart bälte. Ungdomarna däremot är helt vitklädda. De har ännu inte nått rätt bältesgrad för att få svarta byxor. Något som kan ta fyra till fem år.

Ki-Aikido är ”modern kampkonst” som utvecklats ur uråldriga Japanska kampsystem.

– Man tävlar inte alls i Aikido, inte ens mot sig själv. Det är ofta det som många tycker är befriande, att tävlingsmomentet är borta, berättar Pontus Pedersén.

– Vi startade här i Gropen 2007 men Ki-Aikido startade i Sverige för första gången i Vretstorp 1982. Min fru Suzanne var med från början.

Andningsträning

Uppvärmningen tar sin tid. Sedan finns olika övningar i att hantera stress och aggressivitet. Det handlar mycket om andningsträning och meditation. En långsam andning är ett andetag per minut – motsatsen en snabb och kraftfull andning.

– Mycket av träningen går ut på balans och koncentration, kombinerat med harmonisk snabbhet och styrka, förklarar Pontus Pedersén.

Sporten är billig att utöva. Medlemsavgiften är låg och en dräkt kostar 300–400 kronor.

Gropens IF, Aikidosektionen har ett 20-tal vuxna och barn som medlemmar. Vuxna tränar på måndagar, tisdagar och torsdagar. Ungdomarna kommer bara på tisdagar.

– Jag har tränat ett par år nu. Min bror David började här och jag tyckte att det såg roligt ut. Jag lär mig självförsvar, säger Sara Agelsjö som snart fyller tio år.

Sara Agelsjö faller medan Leon Fransson balanserat står kvar.
Pontus Pedersén och Susanne Pedersén visar hur man undviker en attack för Leon Fransson, Sara Agelsjö, Samuel Myrberg och Casper Bräutigam.

Fakta Aikido

En ”modern kampkonst” för självförsvar som utvecklats från uråldriga kampsystem.

Är också en livsfilosofi för det dagliga livet.

Fokuserar på att utveckla Ki (”livsenergi”), bland annat genom olika övningar för både kroppen och sinnet.

Man tävlar inte mot någon annan – bara mot sig själv.

Innebär att en attack inte skall mötas med styrka utan med kontrollerad följsamhet.

Källa: www.knk.se

Mer läsning

Annons