Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här trycks knappar och bälten

Wasa Sweden är ett lokalt företag som verkar på en global marknad. Produkterna tillverkas i Asien men produktutveckling och slutförädling sker i Fjugesta.

Annons
Lars Andersson och Emil Fahlström paketerar tryckknappar tillverkade i Kina och som skall ut till grossister

Tryckknappar, jeansknappar, öljetter, nitar i mässing, plast eller gummi till främst konfektionsindustrin. Leveranser går iväg varje vardag både från Fjugesta och Hongkong. De finns nästan överallt och har ett gott renommé i branschen. Nyligen besökte tre av Moderaternas riksdagsledamöter i Örebro län företaget.

– Jag kan nästan garantera att alla har något plagg hemma innehållande någon av våra produkter, säger delägare Niklas Neuendorff.

Wasa Sweden samarbetar bland annat med med klädesmärket Fjällräven om design av tillbehör till deras plagg när det gäller funktion och material. Båda företagen har sin produktion i Asien. Pelle Johansson som också är delägare i Wasa Sweden vill gärna jämföra sitt företags produkter med bilmärkena AUDI och BMW när det gäller nivån av kvalité på delar.

70 år har gått sedan starten i Anderstorp och den senare flytten via Holmen i Örebro till Hidingebro och Fjugesta. I början var det främst produktion av öljetter till skoindustrin. Under 1960-talet kom bland annat varumärkena Jofa och Fjällräven in i bilden och finns fortfarande med på kundlistan.

Tidigare hette företaget ”Wasa tryckknappar” och sedan cirka 10 år tillbaka ligger lokalerna på Bergsgatan i Fjugesta. Niklas Neuendorff och Pelle Johansson var säljare ett tiotal år fram till hösten 2008 innan ett generationsskifte fullbordades och de köpte företaget av Per Lennartsson och Göte Eriksson.

– Sedan kom lågkonjunkturen och vi tappade 20 miljoner kronor på ett år. Men vi gick runt trots det, säger Pelle Johansson.

Lagret i Fjugesta servar Europamarknaden och här finns ekonomikontor, produktkontroll och en provavdelning där man testar och utvecklar produkter tillsammans med kunder. Under senare tid har nya mer färdiga produkter utvecklats som bälten, golfbagar och kepsar. Prototyperna, slutförädlingen och paketeringen görs i Fjugesta.

– Nu går försäljningen bra och alla jobbar framåt. Vi hade nyligen en ISO-certifieringsinspektör här och vi fick beröm för vårt sätt att jobba, säger en stolt Niklas Neuendorff.

Livrem för Lanna Lodge. Niklas Neuendorff och Pelle Johansson äger Wasa Sweden och visar upp sin produkt för Moderaternas representaner Elisabeth Svantesson, Lotta Olsson, Fredrik Morfeldt, Håkan Söderman och Oscar Öholm

Mer läsning

Annons