Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten samarbetar med Ica:s näthandel

Hemservice- och hemvårdspersonal sparar tid när de slipper gå till affären och handla åt brukarna. Därför inleder vård- och omsorgsnämnden ett samarbete med Ica och deras näthandel, Handla 24, i Lekeberg.

Annons
Handla på nätet. Tomas Walfridsson, Ica Nära Lekeberg, Martin Åkerberg, projektledare ”handla 24.se”, Christian Lindwall, ”Handla 24 ansvarig” i Lekeberg och Henrik Westerling, enhetschef äldreomsorgen i Lekebergs kommun.

– Vi vill vara effektiva med vård- och omsorgspersonal och med skattemedel. Tiden skall komma våra brukare till godo, förklarar vård- och omsorgschef Anna-Karin Bergstén.

Personal får mer tid över till brukarna genom att Ica sköter plockning och hemkörning av varor. En till två heltidstjänster på ett år tror Anna-Karin Bergstén att det går åt för att skriva handlingslistor, gå till butik, stå i kö och bära hem varor.

– Det är en viktig aspekt att folk gör rätt jobb. Välutbildad vårdpersonal ska inte stå i kö, säger hon.

Ser gärna fler aktörer

Både hemservice- och hemvårdspersonal sköter i dag handling och städning hos brukarna. För några år sedan bjöds både Ica Nära Lekeberg och Coop Konsum Fjugesta in till ett möte med vård- och omsorgsförvaltningen för att hitta samverkanslösningar.

– Nu har vi tittat på näthandel som en dellösning och i dagsläget så finns det bara Handla 24 på vår ort. Vi ser gärna fler aktörer. Vi väljer inte företag utan tjänst, säger Henrik Westerling, enhetschef i äldreomsorgen.

Henrik Westerling är själv kund hos Ica näthandel och menar att hans familj sparar tid.

– I stället för att stå i kö kan jag ägna tid åt familjen, säger han.

Kommunen tittar nu närmast på hur Ica:s näthandel och samarbetet fungerar i Örebro där man har kunder i Brolyckans seniorboende samt brukare i Vivalla och Lundby. Kanske vill Lekeberg ha något liknande och kanske kan man hitta lösningar där brukarna även får hjälp med att få in varor i kylskåpet.

– Ja, vi tror att det i början blir en kombination av Ica:s och vår personal. Det är en process att hitta samverkansformer, säger Henrik Westerling.

Målet är start i höst

Målet är att starten med näthandel skall ske under hösten 2010.

– Vår målsättning är att detta inte ska blir dyrare för våra brukare, säger Anna-Karin Bergstén som också haft kontakt med Coop Konsum i Fjugesta och ställt frågan vilka lösningar Konsum har att erbjuda sina kunder när det gäller service på det här området.

Mer läsning

Annons