Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om översiktsplan

Kommunfullmäktiges möte under onsdagen inleddes med ett kulturinslag. Sedan bröt debatten ut om både ekonomin och översiktsplanen.

Annons

Mötet som hölls i Ordenshuset inleddes med sång och musik. Men före det hade många deltagare fått känna av de ”hungriga” myggorna. En ledamot fick även ett getingstick. Så kan det bli när politikerna lämnar centralorten Fjugesta. Kulturpristagaren Måna N Berger fick också läsa ur sin nya bok ”After work”.

– Att gå i pension är att få en liten identitetskris. Man har mycket att fundera på när man inte har ett arbete, sade hon.

Sedan skulle den reviderade översiktsplanen antas som en av punkterna på dagordningen. Charlotta Englund (C) beskrev processen, tackade alla som engagerat sig i arbetet, och yrkade bifall. Kerstin Leijonborg från Framtidspartiet (FL) ville ha bort utvecklingsplanen från 2012 i dokumentet i ett tilläggsyrkande.

– Den ska inte stå med i en översiktsplan som ska hålla i fyra år.

Kjell Edlund (S) yrkade bifall och tyckte att planen var väl genomarbetad.

Marianne Ring (MP) inledde med en reservation och återkopplade till beslutet om att tillåta vindkraftbolaget Stena att bygga en vindkraftpark i Kilsbergen.

– Vi tog inte ” helhetssynen” som regeringen gjorde när de ratificerade den europeiska landskapskonventionen. Att slå vakt om och erkänna det omgivande landskapet.

Marianne Ring var upprörd över att frågan om vindkraft tidigare ryckts ut i en egen plan, ett tematiskt tillägg.

– Lekeberg tar inte sitt ansvar varken mot invånarna eller den fina naturen i Kilsbergen, menade hon.

John Hägglöf (M) påpekade att Miljöpartiet på riksnivå velat ha bort det kommunala vetot mot vindkraft.

– Det är konstigt med en attityd på riksdagsnivå och sedan säga något annat lokalt.

Marianne Ring kontrade med att hon haft kontakt med sin partiledare redan 2010 som då sagt att man ”måste ta hänsyn till alla delar”.

Charlotta Englund höll med Leijonborg om att utvecklingsplanen skulle bort och i stället lyfta in den nya MER-planen, mål, ekonomi och resultat, som kommunen nu arbetar efter. Håkan Söderman (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag och bifall till Leijonborgs tilläggsyrkande liksom att MER-planen skulle in i stället. Det blev också beslutet. Marianne Ring reserverade sig mot hela översiktsplanebeslutet. En reservation där hon inte fick med sig partikamraten Marita Johansson.

Kerstin Leijonborg fick även igenom ett tilläggsyrkande om hur budgeten ska komma i balans.

Mer läsning

Annons