Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta bakverk och Dalai lama

I slutet på maj är det dags för operation dagsverke på Lekebergsskolan. Men startskottet gick redan under onsdagen med en temadag om Indien och Tibet på Sparbanksbörsen.

Annons
Asiatiskt tema. Eleverna i klass 8 hade bakat tre kakor enligt egna recept. Chili och riven mörk choklad var några ingredienser.

Förra året var det flickors utbildning i Sudan som Lekebergsskolans högstadium samlade in drygt 22 000 kronor till.

Målet med operation dagsverke som i år blir den 31 maj är att samla in pengar till utbildning av lärare i norra Indien och Himalaya-området.

– De ska utbilda sig för att kunna undervisa utan att aga barnen, säger speciallärare Annika Molin.

Mötte Dalai lamaTillsammans med kollegan Linda Makris och eleverna Emil Sjöman och Ludvig Löfqvist besökte de Stadshallen i Lund den 17 april för att träffa Tibets andlige ledare Dalai lama. Arrangörer var organisationen Individuell människohjälp. 240 elever och 60 lärare var där. Emil och Ludvig berättade under temadagen för sina skolkamrater hur de upplevde mötet. De mötte inte Dalai lama personligen men såg och hörde honom väl.

– Jag tyckte att han var väldigt glad och mysig, säger Ludvig.

– Han sa också att man inte skall söka lycka från materiella ting utan bland levande varelser, förklarar Emil.

Jämställt och solidarisktDalai lama fick många frågor från eleverna i Lund, bland annat om hans syn på aga av skolbarn. Gruppen som Emil och Ludvig var med i talade om vad fattigdom är och gjorde värderingsövningar. Dessa övningar gjorde de även med sina skolkamrater under onsdagen. ”Brist på pengar” tyckte de flesta var samma sak som fattigdom. Men vem kan göra något åt fattigdomen?

– Jag tycker att det är hos oss det kan börja. Genom operation dagsverke ska vi hjälpa andra till ett jämställt och solidariskt samhälle, säger Emil Sjöman.

Efter mingel med cider och egna bakverk på asiatiskt tema var det dags för Lobsang som bor i Sverige men kommer från Tibet att berätta om sin skolgång i Indien. Han förklarade att i hans skola är man som en stor familj och lär sig ta ansvar för varandra. ”Tuschidalaj” lärde sig alla. Det betyder ”hej” på tibetanska. Alen Chandran från Indien avslutade temadagen med Bollywooddans.

Ludvig Löfqvist och Emil Sjöman från Lekebergsskolan träffade Tibets andlige ledare Dalai Lama i Lund den 17 april.

Mer läsning

Annons