Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen gör att Karin kan bo kvar

Karin Boberg Nilsson på Letstigen i Fjugesta har anlitat Fixarservice sedan starten i november 2011

Annons
Kaffestund. Karin Boberg Nilsson bjuder Robin Engdahl och Samuel Jansson från Fixarservice på kaffe och kakor när de klippt gräsmattan.

Karin var den första pensionären som hörde av sig till Arbetsmarknadsenheten och ville ha hjälp.

– Jag tänkte att de fick komma och prova, säger hon.

De första som kom fick hjälpa Karin att plocka ner kopparsaker som skulle putsas och sedan sätta upp dem på väggen igen.

Karin som varit lärare i Laxå under många år är en social person med många kontakter. Men hon har svårt att gå längre sträckor. Ibland får hon hjälp av sina bekanta och vänner med små praktiska saker. Maken Lars Nilsson bor sedan tio år tillbaka på Lindens särskilda boende.

– Så det underlättar enormt just med gräsklippningen, säger hon.

Under måndagen klipper Robin Engdahl och Samuel Jansson gräset på framsidan av huset. De har med sig utrustning på en släpkärra som Jobb och praktikscenter förfogar över. De har varit med under några månader.

– Det är roligt att hållas med ”utefix”. Man får röra på sig, menar Robin.

Han är utbildad billackerare men tycker att det är svårt att hitta jobb. Som anställd i Fixarservice med ansvar för bokningar, utförande av jobb och den sociala kontakterna med pensionärerna kommer Robin ett steg närmare ett arbete.

Samuel Jansson plockar upp lite gräsklipp och tycker det är ganska fritt och lugnt.

– Och det är skönt att vara ute och jobba. Jag söker alla möjliga jobb.

Karin kommer ut med kaffe och kakor i en burk som hon ställer på den gröna duken på trädgårdsbordet. Hon brukar bjuda på kaffe när de är klara.

– Jag tycker att det är en jättebra hjälp och det är så rara killar och tjejer som kommer hit. Man lär känna dem och vi blir ”lagom” bekanta. Annars kan det bli för nära. Jag tror jag har det där i mig som gammal lärare, säger Karin som fyllt 80 år.

Robin förklarar att han även har vattnat rosorna och rensat ogräs i Karins trädgård under sommaren.

– Sedan är det lövkrattning som blir höstens stora grej, säger arbetsmarknadshandledare Peter Hammarlund.

– Och snöskottning, fyller Karin i.

Hon säger också att det finns pensionärer som pekar och ”bråkar” med de som ska hjälpa till.

– Men det gör aldrig jag, säger hon och skrattar.

Peter Hammarlund förklarar att serviceuppdraget kräver en del av de 18-25 åringar som utför det. Framför allt måste man ha ”fingertoppskänsla” i de sociala kontakterna. De som är nya går bredvid och lär sig.

– Och vi har en genomgång på alla maskiner.

Karin tar rullatorn till garaget där bilen står. I sommar har hon badat varje morgon klockan nio i Sannabadet och simmat 200 meter. Karin vill bo kvar i huset som hon och maken flyttade in i 1991, så länge det bara går. Hjälpen från Fixarservice är en del i hennes beslut. Men hon skulle gärna köpa mer tid från Fixarservice. Därför ska hon skriva ett brev till politikerna i kommunfullmäktige som beslutar om reglerna.

Läs mer i tisdagens NA

Mer läsning

Annons