Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar och helikopter på marknad

Nyheterna var flera på årets Sannamarken som ägde rum under tisdagen. Förutom alla marknadsknallar och tivoliattraktioner kunde man till exempel flyga med helikopter över Fjugesta, åka med slädhundar, prova på ponnykörning med Örebro Linde travskola eller provsitta nya bilar.

Annons
Hällesjö sleddogs & experience på Sannamarkens aktivitetsfält.

Från Jämtland kom Mikael och Solveig Eriksson. De hade med sig en rullande hundsulky och 16 Siberian husky. Företaget heter Hällesjö sleddogs experience. De kunde erbjuda en tur i sulkyn över ängarna. Men det tog en stund att få ordning i leden. Tio Siberian husky drog först åt fel håll. De hade nyss druckit vatten och behövde uträtta sina behov när NA skulle fotografera. Därför blev inte turen alldeles spikrak till en början. Men det blev bättre.

– Den här verksamheten växer otroligt. 80 procent av våra kunder i Jämtland är holländare och tyskar. Och slädturer på vintern är huvudgrejen, säger Mikael Eriksson.

Intressantast i år var aktivitetsfältet som låg lite vid sidan av övriga marknadsattraktioner. Leif Wallén som tillsammans med Susana Herbozo arrangerar Sannamarken för femte året var nöjd med vädret och antalet besökare som tycks komma allt tidigare på dagen. Normalt sett brukar 30 000 komma till Fjugesta där 250 marknadsknallar erbjuder det mesta till försäljning från samlarbilder till örtsalvor.

Högt över Fjugesta

Från mattorget doftade det gott från olika matställen. Vildsvinskebab var kanske en exotiskt upplevelse för en del? Musiken spelar en viktig roll i marknaden, speciellt vid lunchtid när många vill äta och sitta ner i lugn och ro. På en kulle kunde man kliva in i en helikopter och se Fjugesta från ovan. Roland Strömberg fick fem minuter i luften med Gunnar Johansson som äger en helikopter i Örebro. Han är Inhyrd av ITell helicopter, Västerås.

– Jag såg lite av sommarstugan i Kälkesta. Det är mitt föräldrahem, säger Roland.

Han berättar också att redan i mitten på 1950-talet gick det att flyga helikopter över Fjugesta:

– Jag åkte med min pappa Arvid Strömberg. Men vi var uppe i luften längre tid då.

Mattorget är populärt.

Mer läsning

Annons