Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I facklors sken på torget

Uppskattningsvis ett hundratal facklor lyste upp den mörka kvällen då lekebergsborna samlades för att manifestera för mångfald och tolerans.

Annons
17-åriga Mustafa tackade för att han fått komma till Sverige efter att ha flytt från kriget i Afghanistan.

- Tack för att ni delar ert land med mig.

Orden är Mustafas. Han är 17 år och kom från Afghanistan till Lekeberg för 9 månader sedan. Nu bor han på ett hem för ensamkommnade flyktingbarn i Laxå och säger att han trivs fint.

- Min dröm, mitt mål, är att bli läkare.

Det är svårt att applådera med facklor i sin hand, men uppskattning gavs ändock efter både Mustafas modiga stund på scenen framför kommunhuset, och till övriga talare.

Kommunstyrelsens ordförande Charlotta Englund talade om att det kan kännas svårt och utmanande när människor man inte känner kommer från andra länder.

- Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Alla ska känna sig välkomna till oss i Lekeberg.

Även komminister Angelina Backman talade om fred, försoning och tolerans och om att varje människa är otroligt mycket värd.

Allsången leddes av Sara Hansen, kantor i Knista församling. Till sångerna som alla stämde in i hörde " I natt jag drömde", "Sång till friheten" och " Det här är ditt land".

Lika snabbt som facklorna bars in på torget, lika snabbt släcktes de efter knappa halvtimmen. Men tankarna på de första flyktingsfamiljer som Lekeberg ska ta emot i december, de finns kvar.

På fredagskvällen var det inte bara Lekebergs kommunskylt som lyste över torget.

Mer läsning

Annons