Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen samverkan om flyktingbarn

Lekebergs kommun går vidare på egen hand och undersöker möjligheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Förra veckan meddelade Laxå kommun att de inte vill samverka.

Annons

Laxå och Lekeberg har under en tid fört samtal om ett samarbete kring ensamkommande flyktingbarn. Men nu har Laxå bestämt att själva starta ett mottagande under april och maj. Projektledare Ann Lindvall uttalade sig nyligen i NA om att det var för många frågor att lösa.

– Det var med förvåning jag fick beskedet att Laxå tackade nej till samverkan. Men de får väl förklara varför. Jag har inte frågat dem, säger Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg.

Förvaltningschef Ewa Lindberg i Lekebergs kommun säger att Lekeberg parallellt med samtalen med Laxå också undersökt egna möjligheter till mottagande. Men Laxå vill komma i gång redan i april och maj och ha ett boende i lite större omfattning.

– När vi gör våra beräkningar behöver vi komma upp i storleksordningen 10 till 12 ungdomar. Vi skall göra ett försök till och undersöka om det finns lokaler i vår egen kommun, säger Ewa Lindberg.

Håkan Söderman har gett Ewa Lindberg i uppdrag att se om Futurum som ligger i samma fastighet som vårdcentralen i Lekeberg kan vara ett alternativ för att kunna erbjuda boende och aktivitetsutrymme för ensamkommande flyktingbarn. Lokalerna ägs av Örebro läns landsting och förvaltas av Länsgården fastigheter. Kommunen lämnade Futurum vid årsskiftet.

– Det är det enda alternativ som finns i dag och jag hoppas på ett svar under veckan. Det är angeläget att vi tar ett samhällsansvar men vi måste ha en realistisk möjlighet att ta emot. Hittills har vi ju inte haft några tomma lägenheter, säger Håkan Söderman.

Mer läsning

Annons