Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vindkraft i vildmarken

Thomas Welander bor i Lund men äger en stor fastighet inom det planerade vindkraftsområdet i Kilsbergen. Han menar att politikerna måste ta ställning till om vindkraft skall etableras i den unika vildmarken.

Annons
Thomas Welander, markägare vid Trollkarlsklint, tänker stoppa vindkraft på sin mark.

Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 23 september fick Thomas Welander som äger fastigheten Sirsjötorp med mark runt bland annat Trollkarlsklint möjlighet att ge sin syn på vindkraftsetablering i Kilsbergen. De flesta politikerna valde att stanna kvar och lyssna.

– Vi går i en farlig fälla när vi börjar prata siffror, säger Thomas Welander.

Med detta menar han att när vindkraftsbolag börjar undersöka ett område och vill bygga så handlar det till stor del om höjder på vindkraftstorn, vilka effekter som levereras och bullersiffror. Det är sedan dessa siffror som diskuteras bland beslutsfattare.

– Exploatören talar om att vindkraft påverkar men stör minimalt, inverkar inte skadligt på naturen och är ofarligt. Motståndarna talar om buller som stör och att vindkraft skrämmer och dödar djur. Det finns olika inställningar som ”gärna vindkraft men inte på min bakgård” eller ”gärna vindkraft men inte var som helst”.

Thomas Welander visar därefter delar av en film som marknadsför Örebro län, ”Tänj ut ditt steg”. Filmens inledning och avslutning är inspelad vid sjön Trollkarlen en ”magisk” sommarkväll. Hans slutsats är att för Kilsbergens natur är en vindkraftsetablering mycket negativ.

– Gärna vindkraft, gärna på min bakgård men inte i landets finaste vildmark.

Mer läsning

Annons