Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Olof trappar ned

Jan-Olof Nordén har varit ordförande för Majblommans lokalförening i Lekeberg i hela 37 år, men nu har han avgått. – Orsaken är att jag har gått i pension, berättar han.

Annons
Jan-Olof Nordén.

Under årens lopp har Jan-Olof Nordén sett en del förändringar. Förr sökte ofta barn som hade något funktionshinder eller annat handikapp bidrag från Majblomman.

– Nu har det har vanligare att barn i familjer som har det svårt ekonomiskt söker, säger han.

En annan förändring är att skolorna numera har en kontaktperson som sköter förmedlingen av majblommor till barnen som säljer dem. Förr var det klassföreståndarna som skötte det.

– Det är bra, klassföreståndarna har så mycket annat att göra.

Förra gången lokalföreningen delade ut bidrag fick runt 20 barn pengar. Pengarna kan användas till olika saker som att gå på simskola, åka på kollo eller köpa glasögon.

– I ansökan skriver barnen eller ungdomarna specifika önskemål om vad pengarna ska gå till. De ska även skicka med ett intyg där någon, till exempel en lärare eller en kurator, bekräftar att uppgifterna stämmer.

2010 sålde Lekebergs lokalförening näst mest majblommor i hela landet. I fjol slutade föreningen på tredjeplats efter att ha sålt majblommor för cirka 114 000 kronor. Jan-Olof Nordén kan inte förklara varför försäljningen går så bra just här.

– Jag vet inte riktigt. Försäljningen tog ett skutt uppåt när vi började sälja pins för några år sedan. Och vi ger barnen som säljer många majblommor, de får så många som de vill ha.

Försäljningen av årets majblomma startar på tisdag.

Jan-Olof Nordén är kvar i lokalföreningens styrelse åtminstone fram till nästa årsmöte, Kerstin Löfqvist Åberg har tagit över ordförandeposten.

Mer läsning

Annons