Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileum för väckelsepionjär

Intresseföreningen för Riseberga bönhus kommer under året att uppmärksamma att det är 200 år sedan väckelse-ledaren och jordbrukaren Olof Gabriel Hedengren föddes.

Annons

Olof Gabriel Hedengren var godsägare på Riseberga i mitten av 1800-talet. Det var, enligt intresseföreningen, tack vare honom som den svenska väckelserörelsen blev accepterad. Han medverkade till att konventikelplakatet och sockenbandet avskaffades.

Detta möjliggjorde bildandet av nattvardsföreningar som senare omformades till frikyrkoförsamlingar. Kring Hedengren skapades en väckelse kallad Risebergarörelsen som gav ringar på vattnet över hela Västernärke.

Men förutom väckelse-arbetet var han också en föregångare inom lantbruket, och har bland annat kallats Örebro läns störste jordbrukare.

På gården drevs länets första lantbruksskola, och han var även med och initierade Lantbruksakademin.

Nu ska hans födelse för 200 år sedan uppmärksammas med flera olika aktiviteter. Allt startar på lördag med en födelsedagsfest i Lekebergskyrkan klockan 18. Där kommer bland annat att presenteras en utställning, visas bildspel och lämnas information om hans betydelse för Västernärke. Fler arrangemang i Hedengrens anda planeras under året.

Mer läsning

Annons