Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameran övervakar nattetid

– Det här känns tryggt och bra, säger Maj-Britt.Hon har provat nattpatrullens kamera under några veckor.

Annons
Nattfrid. Maj- Britt Andersson är mycket nöjd med att ha en kamera i sovrummet som nattpatrullen kan logga in i. Kameran syns längst upp till vänster i bilden.

Hon har haft hemtjänst i några år och även ett trygghetslarm. Första kontakten med hemtjänstens nya nattkamera var när hon läste om den i tidningen.

– Då tyckte jag att det kändes opersonligt att inte kunna prata med någon, men sedan funderade jag vidare, förklarar Maj-Britt Andersson som bor i en lägenhet i centrala Fjugesta.

Hon fick besök av bekant hemtjänstpersonal som hade med sig Jorun Knutsson, undersköterska och projektledare för ”Nattfrid”. Det fick Maj-Britt att tänka om och sedan själv prova på att ha kameran ovanför sängen i sovrummet.

Jorun hade visat ett informationsblad och även berättat om hur kameran fungerar. Hon var också noga med att säga att det är frivilligt att vara med i projektet.

– Att ha blivit upplyst om saker och ting gör att man blir ännu mer trygg, menar Maj-Britt och förklarar varför det känns bra att låta kameran ta över det personliga besöket från nattpatrullen:

– Det har hänt ibland att jag har vaknat när de har varit här på natten, men sedan har jag somnat om. Nu tittar kameran till mig varje natt. Det är inget som stör, varken ljud eller ljus, den ”funkar och går”. Jag tänker inte något på den.

– Det finns de som säger att det är otrevligt att någon ska titta på en i en kamera men det är ju samma sak när de kommer in i sovrummet. Jag har sagt till mina vänner att om vi kan få en sådan här tillsyn är det bra.

Periodvis har Maj-Britt haft en överenskommelse om tätare tillsyn från nattpersonalen. Nu gäller överenskommelsen inloggning via en bärbar dator och en kamera i sovrummet för att sköta tillsynen.

– Vi har kommit överens om två tillfällen per natt med ungefärliga tider för tillsynsbesöken. Personalen kan ju inte bryta mitt i ett larm för att göra tillsyn via kameran, säger Jorun Knutsson.

Hon tror heller inte det finns någon gräns för hur många ”tittar” som de som har hemtjänst kan få under en natt.

– Det är något man kommer överens om.

Kameran sitter ovanpå ett skåp i sovrummet och visar hela sängen plus lite till vid sidan. Det ska gå att se om någon sitter eller ligger bredvid sängen. Personalen är inloggad i 30 sekunder.

– Är sängen tom då har vi en överenskommelse med Maj-Britt om att vi loggar in igen efter 20 minuter. Om hon då inte är tillbaka i sängen då kommer vi och gör tillsyn. Vi har redan under den här tiden upptäckt en person som ramlat ur sängen. Och den personen hade ett trygghetslarm som låg på andra sidan sängen, berättar Jorun Knutsson.

– Jag hoppas att vi får behålla det här. Nu är man ju van, tycker Maj-Britt.

Läs mer i torsdagens NA

Inloggad. Jorun Knutsson med dator att logga in på kameran.

Mer läsning

Annons