Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan ta över församlingshem

Församlingshemmen i Hackvad och Tångeråsa kan komma att överlåtas till bygdeföreningarna enligt Skaramodellen.

Annons
Församlingshemmet i Tångeråsa.

Det är för dyrt att ha fyra församlingshem i Edsbergs församling så en försäljning är sanktionerad av kyrkorådet i Edsberg. Tanken är att all församlingsverksamhet ska vara i Edsberg i framtiden. Något försäljningsbeslut är inte fattat av kyrkofullmäktige i Örebro kyrkliga samfällighet. Det blir först nästa år. Men fastighetsnämnden har gjort en utredning.

– Den visar att vi går mot en avyttring enligt Skaramodellen, säger fastighetsförvaltare Rune Lundkvist.

Kan återlämnaSkaramodellen innebär att fastigheter överlåts till hembygdsföreningar eller liknande under 3 till 5 år för en ringa ersättning. Under perioden har föreningen möjlighet att återlämna fastigheten om de vill. Därefter kan församlingen sälja fastigheterna på den öppna marknaden. Ett beslut om Skaramodellen fattas för varje objekt.

Utredningen gäller även Kräcklingegården och nuvarande bygdegården i Tångeråsa. Bygdeföreningen i Tångeråsa har i dag ett arrendekontrakt på bygdegården fram till 2039.

Medlemmarna bestämmer– En grupp håller på att jobba med om vi ska överta båda fastigheterna. Men vi vet inget förrän vi ser hur avtalet ser ut och då blir det medlemmarna som bestämmer, säger Urban Larsson, ordförande i Tångeråsa bygdeförening.

I Hackvad bildades bygdeföreningen 2011 och man känner sig osäker på hur det ser ut i framtiden. Kyrkskolan används i dag till sommaraktiviteter av föreningen. Att även ta över församlingshemmet föder betänkligheter.

– Vi vill se hur föreningen fungerar först. Vi vet inte om den är riktigt stabil. Men om ett år vet vi säkert mer, säger ordförande Klas Wetter.

Mer läsning

Annons