Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärt återseende av svensk möbelhistoria

Om hur Klaessons möbelfabrik har möblerat otaliga svenska offentliga och privata rum handlar den nyinvigda utställning som invigdes i lördags. Foajén i den nedlagda möbelfabriken fylldes på lördagen av nostalgi, återseenden och historien om ett av Sveriges främsta inredningsföretag.

Annons
Första soffan. Kökssoffan är en av de tidiga möblerna som tillverkades på Klaessons möbelfabrik. Eva Klaesson Lindeblad, tidigare chef för Klaessons väveri, och Rolf Jansson, som sammanställt                              utställningen, sitter och pratar.

FJUGESTA. Det är journalisten och författaren Rolf Jansson, som i samarbete med Lekebergs sparbank och fastighetsbolaget Västernärkes fastighets AB, har gjort utställningen möjlig.

– Under arbetet med den här utställningen har jag mött människor som berättat om sin yrkesstolthet, lojalitet och arbetsglädje när de arbetat för Klaessons möbelfabrik, berättade Rolf Jansson, som gav ingående beskrivningar av vad utställningen innehöll.

Utställningen som finns i foajén och konferensrummet i Klaessonhuset på Vallgatan i Fjugesta, ska bli permanent, men för dagen hade några möbler lånats in från länsmuseet i Örebro.

Utställningen är uppdelad i fyra och en stor del av den består av bilder av Fjugestafotografen Sophie Janssons bilder, som finns bevarade från tidigt 1900-tal.

– Utan hennes bilder skulle vi inte veta så mycket som vi vet i dag, berättade Rolf Jansson.

Utställningens första del representerar Klaessons i hemmiljö, den första epoken. Den föräldralöse Aron Klaesson började med att tillverka möbler för en bekants räkning. Det blev starten för en 119-årig historia.

Vägen från kökssoffan, till de funktionella stapelbara stolarna i 250-serien och ”Olle-soffan”, blev orsaken till att fabriken växte och gjorde möbler som i dag finns i bland annat Rosenbad, Kiruna stadshus och Sveriges Riksbank.

Sitsarna kläddes med slitstark och funktionell textil, som hade sitt ursprung i Klaessons väveri, som låg på Nygatan i Örebro. Eva Klaesson Lindeberg, barnbarn till Aron, var chef för väveriet. Hon är i dag 90 år och deltog i invigningen.

– Det här är fantastiskt roligt. Jag är ärad, stolt och glad över att den här utställningen har kunnat bli av. Den betyder mycket för bevarandet av historien, och den har fått mig att komma ihåg saker som jag inte visste att jag kom ihåg! säger Eva Klaesson-Lindeberg.

Klaessons möbelfabrik har inrett otaliga kaféer på 1940- och 50-talen. I utställningen visades kafémöbler som stått på Lampas kafé på Folkets hus i Hallsberg.

Företaget har också en internationell historia. Exklusiv formgivning i samarbete med många kända svenska möbeldesigners, exempelvis Carl Malmsten och Jack Ränge, ledde till att över 40 svenska ambassader i världen inreddes med Klaessonmöbler.

I samarbetet med formgivaren Carl Malmsten belönades fyra prestigefyllda projekt med den finaste svenska designutmärkelse som finns, ”Utmärkt svensk form”.

Invigningen av utställningen var mycket välbesökt, och blev också ett kärt återseende för många av de Lekebergsbor som arbetade på Klaessons möbler fram till fabriken las ner 2005, eller som kände familjen.

– Det känns ju som att det är på vårat jobb som de håller på att göra utställningen, sa Maj Larsson, som arbetade på Klaessons i Fjugesta mellan 1986 och 2005.

I den gamla personalmatsalen som i dag är Stenkullens restaurang, var långborden fullsatta med före detta anställda.

Bekvämt. Vincent och Helena Sundelin satt bekvämt i den Klaesson-designade Olle-soffan.
Stol i valnöt. En av Klaessons exklusivare stolar tillverkad i valnötsträ, till en av de 40 svenska ambassader som Klaessons tillverkade möbler till.
Återträff. I Restaurang Stenkullen, som var Klaessons tidigare lunchrum, uppstod en spontan återträff för Klaessons-anställda. Jan Bodare, Jan Gustavsson, Marita Eriksson, Tommy Eriksson, Sven Åke Samuelsson och Gunnar Söderberg hade mycket att prata om.

Mer läsning

Annons