Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kastanjen tar form

Nu börjar bygget av Kastanjen ta form invändigt också. LSS-boenden planeras och i mars skall färgen på väggarna bestämmas av dem som skall bo i de tio lägenheterna.

Annons
Enhetschef Frank Juppe ser fram emot att flytta in verksamheten i Kastanjen.

Våra brukare kommer att ha vanliga grannar nu. Det blir så naturligt, säger Frank Juppe, enhetschef för LSS och socialpsykiatri i Lekebergs kommun.

Kastanjen invigs den 1 oktober. På tredje och fjärde våningen blir det vanliga hyreslägenheter. Tanken är att äldre skall kunna sälja sin villa, hyra en lägenhet, och att yngre familjer flyttar in i lediga villor.

Men det är på första och andra våningen som Frank Juppe organiserar verksamheten med personal och boende just nu.

På bottenplanet blir det ett aktivitetscentrum som erbjuder upplevelse, sysselsättning, lärande och gemenskap. På andra våningen får de som är i behov av bostad med särskild service ett hem med det stöd som behövs.

– I dag är det väldigt splittrat för oss med provisoriska lösningar. Stora och lilla paviljongen vid Lekebergsskolan, Futurum med daglig verksamhet enligt LSS och Käppens lokaler vid Storgatan, berättar Frank Juppe.

Sinnesstimulering

Tanken är att lokalerna i aktivitetscentrum blir ”hjärtat” i verksamheten med bland annat mötesplatsen ”Oasen”, Kraftverket och en träfflokal för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Här kommer det att finnas upplevelse för sinnesstimulering med svarta och vita rummet, solrummet och bubbelpool. Det blir aktivitetsrum med musikrum, konsthantverk, gym och datasal. Utomhus anläggs en hälsoträdgård med åtta olika delar.

– Studieförbunden kommer att använda lokaler för kursverksamhet och före-ningar kan också nyttja lokaler.

Ju mer allmän rörelse i huset det blir desto bättre är det för alla, menar Frank Juppe.

Antalet intresseanmälningar i dag är större än antalet lediga servicelägenheter i Kastanjen. Frank Juppe är övertygad om att alla lägenheter blir uthyrda.

– Men man måste ansöka och få beviljat insatsen för bostad med särskild service enligt LSS för att få hyra en lägenhet.

Kastanjen blir inflyttningsklar den 1 oktober.

Mer läsning

Annons