Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalordförande i fullmäktige

Anette Andersson är nyvald i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon är dessutom ordförande för Kommunal i Lekeberg.

Annons
Fackrepresentant och politiker. Anette Andersson, kommunals ordförande i Lekeberg, anser inte att det blir några problem för henne att sitta i kommunfullmäktige.

Går det att sitta i kommunfullmäktige och fatta beslut när man är ordförande i ett kommunalt fack med många kommunanställda? Finns det inte en risk för att hamna på ”dubbla stolar”?

Hur skiljer du på den fackliga och den politiska rollen?– I kommunfullmäktige där jag ska sitta ser jag inga problem. Där tar man övergripande beslut om kommunen.

Vårt fackförbund vill också att vi ska vara fler medlemmar med i politiken. Det är en fördel för medborgarna för vi har insyn i verksamheten på ett bra sätt.

Men om du sitter i kommunstyrelsen kan det bli problem?– Jag är nominerad till en ersättarplats men listan är inte färdig än. Om det kommer rena verksamhetsfrågor där jag har medlemmar, till exempel neddragningar, då sitter jag i en förhandlingsposition på andra sidan. Då måste jag deklarera att jag inte kan vara med och ta beslut.

Vad gör du då?– Det ser vi ju innan så då får en annan ersättare gå in. En ordinarie plats i kommunstyrelsen skulle inte fungera för mig.

Mer läsning

Annons