Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan ordna egen marknad

Om Sannamarken läggs ner överväger Lekebergs kommun att hjälpa till organisera en ny marknad inför 150-årsjubileet nästa år. Polisen har ännu inga misstankar om vem eller vilka som ligger bakom sprängningen i Fjugesta.

Annons
Drabbade arrangörer. Marknadsarrangörerna Leif Wallén och Susanna Herbozo framför marknadskontoret som sprängdes i lördags kväll.

 Sprängningen av marknadskontoret var det stora samtalsämnet i Fjugesta under måndagen. Arrangörerna säger att det inte blir fler marknader och snacket i kommunhuset blev oroligt.

– Min spontana reaktion är att det är väldigt konstigt om en snart 150-årig tradition skulle försvinna. Jag tycker det är beklagligt att det har hänt och jag är i alla fall angelägen om att marknaden finns kvar.

– Det är väldigt mycket folk som kommer hit och det blir ett uppsving för handeln över lag, säger näringslivschef Tomas Andersson.

Han tänker kontakta marknadsarrangörerna Leif Wallén och Susana Herbozo ”när det har lugnat ner sig”.

– Vi får se vad de tänker om några dagar. Men om de inte ska ha någon marknad nästa år får kommunen försöka hjälpa till att ordna något, men på vilket sätt vet jag inte, säger Tomas Andersson.

Sannamarken äger rum under tisdagen och polisen har inte mycket att gå på hittills när det gäller sprängningen av marknadskontoret i lördags. Jordprover har tagits och ska analyseras. Lars Ryhed, som är utredare från polisen i Fjugesta, tog under måndagen kontakt med marknadsarrangörerna.

– Vi är tacksamma för tips från allmänheten om någon har sett något så får vi se vad det hela leder till, säger han till NA.

Det kan bli tal om att ”knacka dörr” i området och höra eventuella vittnen. Flera personer har hört smällar och kan ha sett om något fordon lämnat platsen.

Marknadsarrangör Leif Wallén säger till NA att han inte har upplevt något hot i förväg men det finns enligt honom flera personer som har hört flera smällar längs vägen mot Vretstorp under lördagskvällen.

Susana Herbozo menar att det inte går att ha någon ny marknad förrän man har fått fast en skyldig för sprängdådet. Annars går det inte att garantera säkerheten. Hon vädjar om att det ska komma in tips till polisen.

– Vi får lita på allmänheten i Lekeberg nu, säger hon.

Käth Hallbäck Ekström äger företaget Käro produkter och kommer från Ljungbyhed. Hon var här 2010 och sov över nära marknadsplatsen när det small förra gången.

– Vi var många som hörde smällen då. Men det var mörkt så vi såg inget. Jag tycker att det här är förfärligt.

Mer läsning

Annons