Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen och Bona för en dialog

Kommunen och Bona för nu en dialog om hur de 17 anställda kan få hjälp att hitta nya jobb när tillverkningen i Fjugesta läggs ner.

Annons

Senast vid årsskiftet upphör produktionen av golvslipmaskiner. Drygt hälften av de anställda bor i Lekebergs kommun. Bona och kommunen för nu en dialog om hur de ska hjälpas åt att hitta vägar för de anställda till att få nya jobb.

– Via Business Region Orebro, BRO, som vi är medlem i finns erbjudande för anställda med till exempel omskolning, säger Tomas Andersson, näringslivschef i Lekebergs kommun.

Även Trygghetsrådet kopplas in via företaget och hjälper till. Bonas lokaler på Berga industriområde har byggts och ägs av NA fastigheter i Hallsberg som hyr ut dem till Bona. När de byggdes skrev NA fastigheter ett avtal med Lekebergs kommun om att dela på hyresförlusterna om lokalerna skulle bli utan hyresgäster. – Det var en förutsättning för att NA fastigheter skulle bygga, säger Tomas Andersson.

– Bonas kontrakt går ut först 2015 så det finns gott hopp om att hitta en ny hyresgäst innan det börjar kosta pengar för kommunen.

Platschef Anders Schön berättar att Bona kommer att ha kvar ett visst lager i fastigheten och för en dialog med NA fastigheter hur man lämpligast fasar ut lokalen.

Läs mer om nedläggningen

Läs om reaktionerna på beslutet

Mer läsning

Annons