Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner kräver bättre väg

Busspendling mellan Fjugesta och Kumla utan mellanlandning i Örebro. Det är målet med det brev Lekebergs och Kumla kommuner skickat till Trafikverket om länsväg 534.

Annons

Den 20 kilometer långa sträckan av länsväg 534 mellan Fjugesta och Kumla är i dag klassad som en så kallad sekundär länsväg. I det brev som i dagarna skickats till Trafikverket och som undertecknats av Lekebergs kommunstyrelses ordförande Henrik Hult (C) och hans kollega i Kumla Lennart Eriksson (S) begär man att väg 534 ska uppgraderas till primär länsväg.

80-gräns och buss– Det innebär bland annat att vägen skulle kunna ha 80 som hastighetsgräns, säger Eva Jonsson, kommunchef i Lekebergs kommun.

Dessutom innebär det att vägen skulle prioriteras högre i den länstransportplan som finns för Örebro län. Den administreras av Regionförbundet i länet och en representant därifrån har kontrollerat trafikmängden på vägen som den ser ut i dag.

– De siffror som man kom fram till då visar på ett relativt högt trafikflöde, säger Eva Jonsson.

Oviss tidplan

Det främsta målet med att uppgradera väg 534 till primär länsväg är alltså att öka möjligheterna till att få permanent kollektivtrafik mellan Kumla och Fjugesta. Men när en uppgradering kan ske vågar inte Eva Jonsson spekulera i.

– Det handlar ju om prioriteringar, men vi vill förstås att det här ska bli av så fort som möjligt, säger Eva Jonsson.

Mer läsning

Annons