Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräcklingegården öppnar åter sin dörr

Fem föreläsningar blir det under våren och sommaren i Kräcklingegården.

Annons
Kräcklingegården. Nu blir det olika föreläsningar under våren och hösten.

För en månad sedan tog Kräcklingeborna över sitt församlingshem. Nu startar föreläsningsserien, Öppen dörr i Kräcklinge.

– Den har legat nere ett par år nu så det finns ett uppdämt behov, säger Rolf Jansson, en av arrangörerna.

Lekebergs sparbank är sponsor för programmen. Kjell Widner, ordförande i Kräcklingebygdens vänner, menar att detta betyder mycket för att stärka företagen och aktiviteten i bygden.

Föreläsningsserien lyfter fram kunskap i bygden och ger utblickar i världen.

– Vi planerar också något som kallas Öppen scen med gästspel av Lekebergs revysällskap. Några av revyns unga talanger, Oskar Hagsten och Rasmus Håkansson bor i Kräcklinge. De planerar också ett eget program.

Föreläsningarna handlar bland annat om framställning av champagne och odling av jasmin i Frankrike, kläder till Nobelmiddagar och uppdraget som kammarherre åt kungen och drottningen.

Miljöföretaget Nemax presenterar sig och i skördetiden kommer en måltidsprofessor för att tala om att en ny jordbruks- och livsmedelsproduktion är möjlig i Västernärkes matrike. Fotografen Sophie Jansons bilder från Kräcklingen kan också komma att ställas ut i Kräcklingegården.

Öppen dörr i Kräcklingegården

23 februari: Helena Höjenberg, journalist i Paris och uppväxt på Höjens gård berättar om jordbruk på annorlunda sätt. Lotten Gustafsson, sömmerska i Kräcklinge, visar bland annat festkläder.

30 mars: Gustaf Svensson, disponent på Skyllbergs bruk, berättar om sitt uppdrag som kammarherre.

Under april: Anki Bergstedt, vd för Nemax vid Skoftesta och berättar om sitt miljöföretag som fått miljöpris.

I augusti: Måltidsprofessorn Carl-Jan Granqvist talar om att en ny jordbruks- och livsmedelsproduktion är möjlig i Västernärke.

Källa: Rolf Jansson

Mer läsning

Annons