Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver samverkan i gruppbostaden

En gruppbostad i Fjugesta måste förbättra samverkan mellan sin omvårdnadspersonal och sjukvårdspersonal i kommunen.

Annons

Det var vid en föranmäld inspektion i mars som Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, träffade chef, personal och omvårdnadsansvarig sjuksköterska vid boendet som drivs enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Senast den 24 november ska kommunen svara.

Enligt den intervjuade personalen finns ingen dokumenterad rutin för när sjuksköterska ska kontaktas men enligt enhetschefen finns en sådan rutin. Fast chefen menar att det ändå inte är helt tydligt när det ska ske. Personalen uppfattar att kommunens sjuksköterskor inte har någon skyldighet att besöka verksamheten utan de ska vända sig till vårdcentralen i första hand.

Det är alltså oklart för personalen vilket ansvar kommunens sjuksköterskor har för hälso- och sjukvårdsinsatserna vid boendet och när sjuksköterska ska kontaktas. IVO tycker att detta är en patientsäkerhetsrisk. ”Det är ett ansvar för nämnden att säkerställa att all personal är informerade om hur samverkan med kommunens sjuksköterskor ska ske”. IVO säger också att gruppbostäder bör vara förlagda till vanliga bostadsområden och att de bör utformas och lokaliseras så att de inte får en institutionell prägel.

Mer läsning

Annons