Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen konferensordnar böneskola

Sören Johansson plirar upp mot regnet.
– Det skulle ha kommit i natt egentligen, men i veckan ska vädret bli bättre, säger han tvärsäkert.

Annons
Britten och Kennert Thoresen från Falköping kämpar med att sätta upp förtältet medan regnet strilar. Britten ska bo i husvagnen tillsammans med en väninnan från Lindesberg, sonen och tre barnbarn. ”Det brukar vara regn på Torp”, konstaterar hon.

I dag startar Torpkonferensen utanför Kumla, ett möte för kristna från hela Sverige.

När NA besöker Torp dagen före öppnandet finns det egentligen bara en klädkod: Gummistövlar. Regnet studsar mot tälttaket medan vaktmästarna brer ut sågspån i leran utanför. Vattenpussarna ligger som ett pärlband. Och alla pratar om vädret.

– Jag ser fram emot alla goa möten här på konferensen men är orolig för att det ska regna för mycket. Tänk dig 800 husvagnar och sjöar överallt, säger projektledaren Barbro Nyström.

Mitt bland förberedelserna spankulerar Sören Johansson som bor permanent här på området. Det blir hans 22:e torpkonferens. För honom är samhörigheten det bästa.

– Men det har inte varit toppenväder någon enda gång, konstaterar han.

Britten Thoresen från Falköping balanserar med en pinne till förtältet medan regnet droppar ner i hårfästet.

– Jag ska bland annat vara med på en böneskola. Det handlar om att hitta tillbaka till kontakten i bönen. Man kan lätt fastna i former och fraser och ibland måste man fråga sig: Vad håller jag på med? Vad är det jag vill? Det gäller Torpkonferensen också, säger Britten – innan också hon börjar prata om vädret.

Vid campingreceptionen har någon tejpat upp en utskrift med en väderprognos: Grå moln med regndroppar på varenda bild. Men Johan Ekdal som jobbar i receptionen tror inte på det. Han berättar om förra årets konferens. En av arrangörerna stod med sin Iphone i handen och konstaterade att det skulle bli sol enligt prognosen. Då kom konferensveteranen Sören Johansson förbi: ”Nä, det blir regn om en halvtimme.” Och det blev det.

– Så vi tror på Sören i år också. Och han har sagt att vädret ska bli bra.

Mattias Karlsson jobbar som vaktmästare på Götabro kurs- och konferensgård. Veckorna kring Torpkonferensen är alltid intensiva. Han räknar inte med att hinna delta i något seminarium och befarar att det ska bli som förra året, när det blev stopp i toaletterna titt som tätt.
Joakim Pettersson och Joel Lindén från Järpen har åkt till Torp i en blå länsbuss ombyggd med skinnsoffor och fåtöljer. De är här för att göra reklam för Svenska bibelsällskapet. ”Vi bor längst bak i bussen, det är skönt när det regnar.”

Mer läsning

Annons